Temeljna načela in vrednote

Če je naslov prve knjige o najstnikih res: »Kako preživeti v hiši z najstnikom«, smo pri Familylabu bolj ambiciozni, zato bo ta seminar o tem, kako živeti v družini, kjer je eden – ali več – od otrok prilezel do pubertete. Pravzaprav ni samo o tem, kako živeti v takem domu, ampak predvsem, kako doseči, da bo teh približno 5 do 6 let postalo ploden in konstruktiven del življenja vseh, in da se bo v tem času družina razvijala kot enota.

Iz nekega nerazumljivega razloga nas učijo, da je puberteta mišljena kot nekaj, kar naj bi starše vznemirjalo. To ni res. Puberteta je naraven in nujen biološki razvojni proces, ki ga mora otrok preživeti, zato da postane odrasel. Naučili smo se tudi, da puberteta pomeni uporništvo. To večinoma ne drži. Dejstvo je, da so otroci 12-13 let spoznavali starševske vrednote in se jim učili biti zvesti. Zdaj morajo te vrednote preizkusiti, zato da jih potem bodisi vključijo v svoje življenje ali pa začnejo iskati alternativne. To je nujno za vsakogar, zato da odraste v odgovornega odraslega posameznika.

Res pa je, da je puberteta na neki način tudi čas, ko žanjemo, kar smo sejali, kar pomeni, da bomo v neki meri deležni vedenja, kakršnega smo sami namenjali otroku. Če smo se torej nanje zadirali, se bodo zdaj tudi oni zadirali in nas kritizirali. Vsaj nekateri. Drugi bodo kritiko in agresivnost usmerili vase in postali samodestruktivni. Ta del je modro vzeti osebno in se iz njega učiti. Večinoma pa najstniška leta pomenijo začetek procesa ločevanja med otroki in starši, kar v končni fazi pomeni, da se družina loči na posamezne enote in da morata starša začeti znova kot par.

Torej je tudi za starše to čas evalvacije in čas, ko se morajo posloviti od otroka in pozdraviti novega odraslega člana družine. V mnogih družinah vključuje ta proces obilo konfliktov, obilo skrbi in obilo žalosti. V drugih poteka proces bolj gladko.

 

Triurni seminar za starše