Kar se tiče Marie, se me je dotaknila s svojo pristnostjo in naravnanostjo. Všeč mi je bilo, ker delavnice niso bile populistično in new-agevsko naravnane. Vseskozi sem imela občutek, kot da koplje luknjice in sadi semena, še eno, pa še eno … In pri tem vztrajno ponavlja iste besede in z njimi zaliva posajeno, da bi se prijelo in zraslo … Bilo mi je lepo, tudi po nekaj dnevih, ki so bili v tem tednu naporni, čutim svojo “prisotnost” in odgovornost, bolj se zavedam sebe, narave in ljudi, ki me obkrožajo, nepotrebnega kompliciranja (čeprav se mi stari vzorci še ponavljajo, vendar se jih zavedam), varneje se počutim v objemu življenja, ki ve …
Silvana K.

 

Delavnica čuječnosti mi je ogromno dala. Čutim velik premik v sebi. Sem polna moči, novega upanja in smisla. Svet in sebe doživljam v novih barvah. Trije dnevi so bili zelo zanimivo in intenzivno raziskovanje znotraj mene. Ostaja veliko vprašanj, a sedaj vem, kje iskati odgovore. Čuječnost doživljam kot preprosto, a zelo globoko in resnično modrost. Sem hvaležna za doživeto.

Workshop minfulness has given me a lot. I feel big shift inside of me. I am full of strength, new hope and meaning. I feel world and myself in new colours. It was three days of interesting and intensive journey inside. A lot of questions remains, but now i know were to look for the answers. I feel mindfulness as a simple but deep and true wisdom. I am thankfull for the expirience.

Polona Č.

 

Pred seminarjem sem v sebi čutila nemir, občutek kaj vse moram narediti, kaj vse zamujam in nezavedno željo po kontroli. Kljub temu, da že kar nekaj časa nisem bila notranje pomirjena, sem po seminarju domov odšla z občutkom notranjega miru in popolnoma sproščena. V veliko olajšanje mi je bilo spoznanje, da mi nič ni treba in da ničesar ne zamujam. Znebila sem se pritiska, ki sem ga izvajala sama nad sabo. Hvaležna sem za zavedanje, da vse teče tako kot mora čim se predam in zaupam življenju in za vsa spoznanja o sebi.

Before the seminar I felt restlessness with an always present feeling what I have to do what am I missing and a desire to control which I was not aware of. Despite there was a long time since I have been at/in peace with myself I went home after the seminar with the feeling of inner peace and totally relaxed. I felt relieved when I have realized that there is nothing that I have to do and that there is nothing that I am missing. I have dropped the pressure which I gave to myself by myself. I am grateful for the realization that everything goes as it should the moment I surrender and trust life and I am grateful for all the cognitions about myself.
Bojana R.

 

Od delavnice sem dobil veliko več, kot sem pričakoval. Že po prvih besedah vodje delavnice Marie Kronquist, sem začutil, da brez stika s samim sabo, ni avtentičnega stika z mojimi otroci. In na tem dejstvu je temeljil tudi celotni nadaljni potek delavnice. Priznam, da sem bil pred tem do izraza “mindfulness” izrazito skeptičen, pravzaprav mi ni pri srcu niti danes; čuječnost mi še manj odgovarja. A na koncu to niti ni bistvenega pomena. Kot je poudarila Marie, gre pač za izraz, ki se trenutno uporablja, lahko pa bi to, kar stoji za njim, poimenovali tudi kakorkoli drugače. Kljub temu, da sem se podobne delavnice že udeležil, mi je dotična dala globlji, bolj nazoren in predvsem ostrejši vpogled v to, kaj sploh pomeni biti s stiku s samim sabo; in to tudi začutiti. Vsak dan, vsako uro, vsako minuto … vsak trenutek, če to hočeš. Kadar vidim, da je na delu v ozadju holističen pristop – in ta delavnica ga je nedvomno imela – takrat sem tudi bolj ali manj prepričan, da mi nekdo ne prodaja navaden cigumigu; v stilu delo na sebi. Seveda pa gre za osebnostni razvoj, za kaj drugega pa bi sploh lahko šlo, šele ko napredujemo kot posamezniki, lahko napredujemo tudi skupaj z ljudmi, ki nas obdajajo in so del naših življenj.

Jedro delavnice so predstavljale vaje dihanja v kombinaciji s fizično aktivnostjo in pogovorom v krogu (nekakšen “share & feedback”; čeprav je šlo bolj za to, da vsak posameznik na pristen način začuti kako se dejansko počuti sam s sabo), vse skupaj pa je Marie dopolnjevala z odličnimi kratkimi predavanji, od tega kako in zakaj naj dihamo s trebuhom, do nazornih opisov kako deluje telesna oziroma inteligencenca srca. No, tudi ta izraz mi ni všeč, mogoče imam pa problem z izrazi, zato pa poskušam ubesediti kako je bilo.

In pri Dalajmami prisegam, da sem po delavnici resnično bolj v stiku s samim sabo. Predvsem pa mi je všeč to, da se veliko bolj zavedam razmerja med tem, kaj je v moji glavi in kdo sem v mojem telesu – in znam to tudi opazovati. O tem, kako sem se naučil svoje telo ustaviti, še preden ga v pogon pošlje moja vroča amigdala … pa kdaj drugič.
Jernej, Ljubljana

 

Delavnica je bila zame krasen opomnik, kako želim živeti svoje življenje. Bilo je intenzivno, zanimivo, polno. Nekaj že poznanih stvari z drugimi besedami in dosti novega, iz drugega sveta. Če bo se kdaj, se bom z veseljem udeležila.
Maša, Ljubljana

 

Redko se mi zgodi, da srečam človeka, ki name naredi tako močan vtis kot Marie. In redko v 3 dneh slišiš toliko preprostih življenjskih modrosti. Razmišljam, da bi bilo super če bi delavnico ponovili čez kako leto?
Maruša, Tolmin

 

Bilo mi je preprosto dotakljivo, zelo vredno, dovoljenje in podpora, da smem in hodim po pravi poti, ki se nikoli ne konča oz. se konča v trenutku, ko telo preneha dihati.
Breda, Ljubljana

 

Delavnica, ki jo je vodila Marie Kronquist je bila resnično dragocena. Najprej zato, ker sem si zaradi nje po več letih vzela cele tri dni samo zase, se ustavila, umirila, se poskusila začutiti in si odgovoriti na tako osnovna in enostavna vprašanja, ki pa si jih sicer skoraj nikoli na zastavim, kot so: česa me je strah in kako to vpliva name, zakaj nisem zadovoljna in kaj mi manjka, kdaj bi se mi zdelo, da sem dovolj dobra, kaj verjamem, kdo upravlja z mojimi čustvi in zakaj to dovolim … Odgovori na ta vprašanja pa so pokazali za vse prej kot lahke, saj sem se morala soočiti s samo seboj, čemur je sledila želja, da bi v prihodnje ravnala drugače. Od tega začetka zavedanja, do tega, da bi res živela tukaj, zdaj in brez kompliciranja pa je še zelooo daleč, a čutim, da je res vredno delati na tem. Res gre za life time proces.

Marie je odlična pri svojem delu, ima zelo veliko znanja in izkušenj, živi to, o čemer govori, zato delavnico vodi spontano in prepričljivo, ne by the book, kot se to včasih pri kom drugem primeri. Z delavnico z umirjanjem in plesom in delavnico v paru sem odkrila v sebi občutja in energijo, za katere prej sploh nisem vedela – presunljivo in zelo lepo.

Prostor, hrana, organizacija je bilo osnovno, a super.
Večerni pogovori, sprehodi in domislice udeležencev – navdihujoče.
Jana B.

 

Marie’s workshop was so much more than I bargained for. I expected a more or less inspired introduction into practice of mindfulness, with some meditation sessions and some theoretical input with instructions on how to introduce the mindful way into working with children & youth.

Instead I got an exciting and emotionally releasing roller-coaster trip into realms of myself.

Again and again Marie’s well paced and emphatic guidance made it possible for me to reach, feel and get to know that inner space where my capacity for mindfulness still rests. For me, this was an experiential workshop at its best. And since Marie herself is mindfulness embodied it was easy to let myself be inspired by her example. For the second time in my life I felt like I’m getting filled with something – with contentment, tolerance, kindness and acceptance – by straight osmosis!

Marie’s mindfulness is not a techique or a method – it’s a way of living! It’s a philosophy, an attitude to life, a way of relating and thinking. It is not a set of exercices to be used when convenient – and that’s exactly what I was looking for! I’m deeply grateful for Marie’s honest and true lesson that mindfulness can be passed on only when we ourselves find it and set it free inside ourselves.

I truly loved this workshop with all my body, soul and mind!
Ivana, Ljubljana