Vihar v glavi, moč najstniških možganov

Vihar v glavi(Daniel J. Siegel, M. D.)

»Spremembe v možganih v času zgodnjega najstništva povzročijo, da se v mladostništvu oblikujejo štiri lastnosti naše psihe: iskanje novega, vključitev v družbo, povečan čustveni naboj in ustvarjalno raziskovanje. V možganskih krogotokih pride do sprememb, zaradi katerih je čas mladostništva drugačen od otroštva. Te spremembe vplivajo na to, da si najstniki želijo občutiti zadovoljstvo ob preizkušanju novega, z vrstniki se povezujejo na drugačne načine, v njih se porajajo močnejša čustva in odmikajo se od ustaljenih načinov, da bi si lahko ustvarili drugačen obstoj na tem svetu. Vsaka od teh sprememb je nujna, saj povzroča pomembne premike v načinu razmišljanja, čutenja sodelovanja z drugimi in sprejemanja odločitev v mladostništvu. Je pa res, da imajo lahko te pozitivne spremembe tudi slabo plat.«

 

Siegel v omenjeni knjigi staršem pokaže, kako lahko razvojno najbolj zahtevno obdobje v življenju otrok, postane najbolj izpolnjujoče in kako lahko starše nagradi.

V starosti med 12. in 24. letom se v možganih mladostnikov dogajajo velike spremembe. To pri mladostnikih povzroča čustvovanje, odzive in vedenje, ki starše in druge odrasle pogosto prestraši. Ni čudno, da se starši svojim mladostniškim otrokom včasih približujejo v strahu, spet drugič pa se nanje jezno odzivajo.

Priznani nevropsihiater dr. Daniel Siegel v uspešnici Vihar v glavi, pokaže kako lahko staršem in mladostnikom znanje o možganih pomaga, da jih morebitni spori in viharji lahko še močneje in globlje povežejo. Predvsem pa, da drug drugega lažje razumejo.

Knjiga tako starše kot mladostnike seznanja z osnovnim nevrološkim znanjem, da se lažje razumejo. Hkrati pa jih s praktičnimi metodami opremi, da to zahtevno obdobje lažje zdržijo in da jih ne razdruži, pač pa še močneje poveže.

 

> Knjigo lahko naročite tule

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja