Posnetki in intervjuji Familylabovih sodelavcev

 

VODJA KRDELA

Novinarka TV Vaš kanal Jana Debeljak je ob izidu knjige Vodja krdela avtorja Jesperja Juula v studio povabila na pogovor vodjo Familylaba Ivano Gradišnik. Sledil je 27-minutni pogovor, ki si ga lahko ogledate spodaj.

 


OTROCI MED POČITNICAMI

Ivana Gradišnik, ustanoviteljica in vodja Familylab Slovenija, se je kot gostja v oddaji Svetovalnica na Radiu Ognjišče z voditeljem Blažem Lesnikom pogovarjala o otrocih med počitnicami …Polurni oddaji lahko prisluhnete tule.

 


KO OTROCI PODIVJAJO

Novinarka TV Vaš kanal Jana Debeljak v studio povabila na pogovor Familylabovi sodelavki Tino Bregant in Darjo Barborič Vesel. Sledil je 28-minutni pogovor, ki si ga lahko ogledate spodaj.

 


BI TUDI PRED SOŠOLCI V AVLI SLEKEL GATE?

To je stavek, s katerim dolgoletna šolska psihologinja, strokovna sodelavka Familylab Slovenija, predvsem pa pristna zaupnica otrok v stiski Nina Babič otrokom in mladostnikom skuša ponazoriti, kaj pravzaprav počnejo, ko denimo pošiljajo svoje gole fotografije sošolcem, ker da tako najlažje dokažejo velikost svojega spolnega organa. Na takšno, na videz nedolžno komuniciranje otrok brez slabih namenov, predvsem pa brez premisleka o posledicah, ki poteka »le« na spletu, smo odrasli premalo pozorni, je prepričana. Novinarka Jana Vidic jo je povabila v oddajo Ambulanta 202 (Val 202), kjer je nastal 15-minutni pogovor, ki mu lahko prisluhnete tule.

 


PREKLETA ŠOLA

Novinarka TV Vaš kanal Jana Debeljak je na pogovor o šoli povabila v studio Familylabovo sodelavko Ano Bogdan in vodjo Familylaba Ivano Gradišnik. Sledil je 29-minutni pogovor, ki si ga lahko ogledate spodaj.

 


PRED KONCEM ŠOLSKEGA VIHARJA

Starši pričakujejo, da bodo njihovi otroci po prvomajskih praznikih uspeli iztisniti iz sebe še zadnje atome moči za dosego boljših ocen v šoli. Zaradi tega so doma pogosti konflikti. Ocene se staršem zdijo zelo pomembne za otrokov uspeh v življenju. Otroci in mladostniki pa v goreči želji, da bi z ocenami izpolnili pričakovanja staršev, doživljajo tudi stiske. Kako naj bi se izognili tem konfliktom in kako naj bi tudi ob koncu šolskega viharja ohranili dobre odnose in samospoštovanje? O tem se je z novinarko Jano Bajželj v ponedeljkovi oddaji Med štirimi stenami na Prvem pogovarjala Familylabova sodelavka Marjana Škalič,  psihologinja in mama treh otrok, ki predava in vodi starševske večere, piše svoj blog in je kritična opazovalka šolskega sistema. Posnetek traja dobrih 23 minut.

 


ŽIVLJENJE Z NAJSTNIKOM

Novinarka TV Vaš kanal Jana Debeljak v studio povabila na pogovor Familylabovi sodelavki Tino Bregant in Darjo Barborič Vesel. Sledil je 28-minutni pogovor, ki si ga lahko ogledate spodaj.

 


AGRESIVNA ČUSTVA SO POVSEM NORMALNA, NJIHOVO ZATIRANJE PA VODI V NASILJE

Kako agresivnost razumeti in obrniti v prid zdravemu razvoju osebnosti in boljše družbe kot celote? Gostji oddaje: Nina Babič, psihologinja na OŠ Martina Konšaka Maribor in sodelavka Familylab Slovenija ter Ivana Gradišnik, ustanoviteljica in vodja Familylab Slovenija. Posnetek traja dobrih 14 minut.

 


AGRESIVNOST PRI OTROKU

Soočenje z otrokovo agresivnostjo je za starše, vzgojitelje in učitelje velik izziv. Morda prav zaradi tega, ker napačno razumejo in se tudi odzivajo na agresivnost pri otroku. Danski družinski psihoterapevt Jesper Juul opozarja, da je agresivnost nov in nevaren tabu, ki ga je ustvarila sodobna družba. Kako naj bi obvladali destruktivne odnose, medvrstniško nasilje in trpinčenje v vrtcu, šoli in doma, da ne bi povzročili škode zdravemu razvoju otroka? O tem smo z novinarko Jano Bajželj v ponedeljkovi oddaji Med štirimi stenami na Prvem govorile Ana Bógdan Zupančič, Ivana Gradišnik in Janja Urbančič. Posnetek traja 39 minut.

 


AGRESIVNOST – NOV IN NEVAREN TABU

Ob izidu Juulove knjige Agresivnost – nov in nevaren tabu je novinarka TV Vaš kanal Jana Debeljak v studio povabila na pogovor Familylabovo sodelavko Darjo Barborič Vesel in vodjo Familylaba Ivano Gradišnik.  Sledil je 25-minutni pogovor, ki si ga lahko ogledate spodaj.

 


NASILJE MED VRSTNIKI

soundsignŠol brez nasilja ni. V šolah, kjer je nasilja manj, se problema zavedajo, ga znajo prepoznati, se z njim soočati, predvsem pa ga ne zanikajo.
Prisluhnite Familylabovi sodelavki Darji Barborič Vesel, sicer socialni pedagoginji in šolski svetovalni delavki, ki v oddaji Svetovalni servis (Radio Slovenija 1, 7. 11. 2016), ki govori o tem, zakaj preveč pozornosti posvečamo žrtvam, medtem ko bi jo v resnici morali posvečati storilcem. Kdo sploh so storilci, kje se učijo nasilnih vzorcev in kaj sploh še lahko stori žrtev, če so nasveti odraslih, naj se nadlegovanju upre, neuspešni in se nasilje nadaljuje?

 


VZGOJA OTROK

Kdo je v družini odgovoren za kaj? Kakšna je razlika med samozavestjo in samospoštovanjem? Kdaj in kako velja otroke hvaliti in kaj naredi kritiziranje? Kako pokažemo zanimanje za otroka – in zakaj je to dobro? Kako rečemo NE brez slabe vesti in kaj je z doslednostjo? Pa še o kaznovanju in še in še …

Prisluhnite Tanji Podgornik, Familylabovi sodelavki in svetovalni delavki v Vrtcu Nova Gorica, ki se je razgovorila v oddaji na Radiu Robin (17. 9. 2015; trajanje 21’49”).

OTROKOV RAZVOJ Z NEVROLOŠKEGA VIDIKA

videocamera_iconVabljeni k ogledu posnetkov, kjer Familylabova sodelavka in zdravnica – specializantka nevropediatrije Tina Bregant pojasnjuje nekatere izmed vidikov nevrološkega razvoja:

 Z dr. Bregantovo se je pogovarjala sodelavka spletnega portala Babybook.

 


“SMO RES VSE ZAMOČILI?”

Celostni razvoj otroka je temeljno odvisen od delovanja staršev in odraslih v njegovem okolju. A vzgoja ponavadi ne poteka samo po poteh, ki jih odrasli običajno zastavljamo. Otroci namreč manj poslušajo in neprimerno bolj opazujejo dogajanje okoli sebe. Na osnovi tega, kar vidijo v svetu odraslih, se odločajo in oblikujejo svoje vrednote. Tako je za razvoj otrok eno ključnih vprašanj, kako odrasli delujemo? Česa jih s svojimi dejanji učimo? Otroci so dobro zrcalo družbe, v kateri odraščajo.

O dilemah razvoja odraščajoče mladine je v svojem nastopu na #2 Vdihnimo Navdih Studia 12, spregovorila Familylabova Darja Barborič Vesel.

 


O SAMOSPOŠTOVANJU

videocamera_iconRazvijanje samospoštovanja pri otrocih se začne pri nas samih in z odnosom, ki ga imamo z otrokom vsak dan. Otrok mora vsak dan čutiti, da je sprejet in ljubljen, ne glede na spodrsljaje, ki se mu lahko zgodijo, saj moramo biti do otroka toliko iskreni, da priznamo tudi lastne spodrsljaje. Samospoštovanje pri otroku lahko razvijamo z jasno postavljenimi mejami …

… pripoveduje Darja Barborič Vesel na Studiu 12

 


MOŽGANI IN REVŠČINA

soundsignV začetku leta so v ugledni Ameriški znanstveni publikaciji JAMA objavili rezultate vrsto let trajajoče študije, ki je pokazala, da so otroci, ki so življenje preživeli v romunskih sirotišnicah, imeli ne le psihične, ampak merljive in nepopravljive fizične posledice tudi na razvoju možganov.

Prisluhnite oddaji o Botrstvu in pogovoru novinarke Jane Vidic s Familylabovo sodelavko Tino Bregant, na Valu 202, 18. maja 2015.

 


KAKO REČI NE

videocamera_iconReči “ne” ima opraviti z razvijanjem in zaščito naše osebne integritete, torej naših osebnih meja, potreb, sanj in vrednot. Pomemben korak do tega, brez bojazni da bomo dobili “slabo oceno”, je tudi sporočilo, da ne pristajamo na različne manipulacije. V prispevku je poudarek na tem,  kako pomembno je, da otroku razložimo zakaj naš “ne”. In kako ravnati, ko otrok reče “ne bom”.

….pripoveduje Darja Barborič Vesel na Studiu 12

 


ŽIVLJENJE Z NAJSTNIKOM

videocamera_iconPuberteta je naraven in nujen biološki razvojni proces, ki ga mora otrok preživeti, da postane odrasel. Ko pomislimo na najstnika, najprej pomislimo na uporništvo. Dejstvo je, da otroci 12 do 13 let spoznavajo vrednote staršev in se jim učijo biti zvesti. V času adolescence morajo te vrednote preizkusiti, zato da jih potem bodisi vključijo v svoje življenje ali začnejo iskati alternative. To je nujno za vsakogar, da lahko odraste v odgovornega odraslega posameznika. To je čas, ko se morajo starši posloviti od otroka in izkazati dobrodošlico novemu odraslemu družinskemu članu. Kako živeti v družini, ko se srečamo s puberteto…

….pogovor z Darjo Braborič Vesel na Studiu 12

 


VARNA NAVEZANOST

soundsignKakšna je varna navezanost? Kako vzpostaviti preventivni odnos za varno navezanost in v kakšni obliki v odraslosti privrejo na dan ne-varne navezanosti? Ali se navezanost v zadnjem času spreminja?V oddaji Med štirimi stenami je bila tokratna gostja Familylabova sodelavka Breda Pavlovič

 


POMEN IGRE V RAZVOJU OTROKA

soundsignOtrokova najpomembnejša dejavnost je igra – z njo raziskuje prostor, predmete, svet okoli sebe, gibalno in komunikacijsko napreduje ter se uči družbenih vlog in pravil. Kdaj se začne otrok igrati, kdaj dojemati samega sebe in druge? Kakšna je vloga staršev in drugih odraslih v igri in pri skupnem preživljanju prostega časa?O tem so se decembra 2012 z novinarko Špelo Šebenik v oddaji Med štirimi stenami pogovarjale štiri gostje, med njimi tudi Familylabova sodelavka, zdravnica in takrat specializantka nevropediatrije Tina Bregant.

 


SODOBNI OČE

soundsignPrisluhnite oddaji Med štirimi stenami, kjer sta z novinarko Jano Bajželj o sodobnem očetovstvu spregovorila naša Familylabovca Matjaž Nemanič in Viktor Jovanoski.

 


 STRES V ŠOLI
soundsignUčenci, ki doslej v šoli niso bili uspešni ali vsaj ne tako, kot so pričakovali sami ali njihovi starši, se začetka novega šolskega leta ne morejo sproščeno veseliti. Šola je zanje predvsem stres in obremenitev, doživljajo tudi hude stiske. Kako prekiniti vzorce iz preteklih let, kako lahko pri tem pomagajo starši, kako otroku brez motivacije pomagati, da si ustvari vsakodnevni red in in kdaj je čas, da se pri premagovanju prehudega stresa učencu pridruži strokovnjak?

Prisluhnite oddaji Ambulanta 202 in pogovoru novinarke Jane Vidic s Familylabovo sodelavko Ksenjo Kos, na Valu 202, 1. septembra 2011.