Jesper Juul v zvoku in sliki


O vzgojnih “napakah”, pohvalah in kaznih ter vlogi matere in očeta

Oglejte si video posnetke, kjer Jesper Juul odgovarja na vprašanja o tem, kakšne “napake” najpogosteje delamo starši pri vzgoji, o vlogah matere in očeta v družini ter o večno aktualnih pohvalah in kaznih.

O najpogostejših vzgojnih napakah

O vlogah matere in očeta

O kaznovanju …

Z Juulom se je maja 2011 pogovarjala urednica portala BabyBook.


Življenje v družini

Tako patriarhalno-avtoritarni kot tudi permisivni model vzgoje se nista izkazala za dovolj dobra. Kakšne vrednote danes prevladujejo v vzgoji otrok? Kakšne spremembe doživlja družina v zadnjem desetletju? Koga naj poslušajo starši, ko so v dvomih? Kakšne meje potrebujejo otroci – ali starši – in kako naj jih postavljamo? Je kaznovanje nujno? In ali je lahko telesno kaznovanje res koristno? Kako vemo, kdaj smo “dovolj dobri” starši? Pa o pametnih odgovorih na “neumna” vprašanja; o tem, čemu sploh Familylab; in kaj so glavne zmote glede t.i. “dobrega” starševstva …

Če vas zanimajo odgovori na zgornja vprašanja, si oglejte prvi del pogovora z J. Juulom, ki ga je posnela ekipa Studia 12 z voditeljico Jeleno Jančič. (trajanje: 25 minut)

Kaj pomeni to, da moramo otroka “vzeti resno”, in kaj to, da je “kompetenten”? Kaj je samospoštovanje, čemu je in kako ga lahko podpremo? Kako razlikovati med otroškimi potrebami in željami in kaj to pomeni za vsakdanje življenje? Pa o starševskem nasilju in posledicah, o pomanjkljivostih vzgojnih metod, o odgovornosti in še čem.

Prisluhnite drugemu delu pogovora, kjer danski družinski terapevt in ustanovitelj Familylaba pripoveduje o nekaterih temeljnih konceptih in vprašanjih sodobne vzgoje. (trajanje: 25 minut)


Družine s kronično bolnimi otroki

Predavanja v okviru širše družbene akcije pod pokroviteljstvom zavarovalnice Vzajemna se je udeležilo 600 staršev in strokovnjakov, ki so prejeli tudi darilni izvod istoimenske Juulove knjige. Predavanje, za katerega so bile vstopnice dobesedno razgrabljene, je bilo mestoma prav ganljivo, odmevalo pa je tudi v medijih.

Oglejte si prvi in drugi del predavanja.

S predavanja za starše kronično bolnih otrok, maja 2010.


Od poslušnosti do odgovornosti

Sodelavci spletne televizije Studio 12 so posneli prvi dve uri sicer peturnega predavanja za strokovno javnost, na katerem je Juul govoril predvsem o pomembnosti odnosne kompetence v vzgojno-izobraževalnem okolju.

Prisluhnete lahko prvemu in drugemu delu predavanja, ki se ga je udeležilo okrog 350 staršev, vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih profilov, ki delajo z otroki in družinami.

S predavanja za strokovno javnost v Festivalni dvorani, oktobra 2009.


Kako reči NE brez slabe vesti

Številni starši dandanes težko najdejo način, kako reči ne ali kako svoj ne upravičiti, če ga že izrečejo. Večina jih raje neprestano izreka ja, da bi se izognila konfliktu ali da bi se otrokom prikupila. Juul skuša pojasniti, zakaj je znati reči ne pomembno za vsako osebno razmerje, ki je lahko uspešno le, če v njem ohranjamo svojo integriteto, kar pa storimo, če smo sposobni reči ne, kadar res mislimo ne.


Posnetki s tiskovne konference ob izidu Juulovih “Družinskih vrednot”

Na YouTube, kjer ima kotiček tudi Familylab Slovenija, si lahko ogledate pogovor med Jesperjem Juulom in Tino Bregant. Na tiskovni konferenci, kjer je založba Didakta predstavila Juulove Družinske vrednote in pa Znanost o vzgoji avtorice Margot Sunderland, sta nakazala, kje in kako vse se stikajo nevroznanost, psihologija, vzgoja in še kaj.

Pogovor, ki ga je posnela Barbara Kelbl, je na voljo v šestih delih.

Knjigarna Konzorcij, 14. januar 2009.


Video odlomki z Juulovega nastopa pred Kavarno SEM

Na YouTube, kjer ima Familylab Slovenija svojo skupino, objavljamo posnetke z junijskega (2008) nastopa  Jesperja Juula v Ljubljani. Pogovor je vodila Familylabova sodelavka Mateja Jamnik, snemala in zmontirala pa Barbara Kelbl. (Hvala!)

Video posnetki so iz tehničnih in praktičnih razlogov razdeljeni v krajše vsebinsko zaključene enote.