Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Dvodnevni seminar: OTROCI Z MOČNO VOLJO – KAKO V MIRU ŽIVETI Z NJIMI IN S SABO?

22.11.2019 @ 16:00 - 23.11.2019 @ 17:30 CET

€135 – €180

Dvodnevni seminar: OTROCI Z MOČNO VOLJO – KAKO V MIRU ŽIVETI Z NJIMI IN S SABO?

  • Je vaše življenje prepolno bojev za premoč, po katerih imate vselej občutek, da sta z otrokom nazadnje oba poraženca?
  • Se vam zdi, da ima vaš otrok še posebej močno voljo in je še posebej nedovzeten za običajne vzgojne prijeme, ki se vam pri drugih otrocih sicer čisto obnesejo?
  • Si želite, da vašega odnosa z otrokom ne bi zaznamovalo toliko napetosti in strahu, kje in kdaj bo spet počilo?

 

Vabljeni na dvodnevni seminar za starše in strokovne delavce, namenjen ljudem, ki imajo tako ali drugače opraviti z otroki z močno voljo – oziroma t.i. avtonomnimi otroki, kot jim pravi Jesper Juul.

Seminar bo potekal v petek in soboto, 22. – 23. novembra 2019, v Familylabovih prostorih na Zaloški 54 v Ljubljani.

Seminar vodi Smilla Lynggaard, danska predavateljica, voditeljica delavnic in seminarjev ter družinska svetovalka z bogatimi izkušnjami pri delu z otroki in družinami, pa tudi avtorica danske vzgojne uspešnice “Otroci z močno voljo – kako v miru živeti z njimi in s sabo” (Juulov predgovor lahko preberete tule).

Urnik:
Petek, 22. 11., 16h – 20h
Sobota, 23. 11., 9.30h – 17.30h (odmor za kosilo ob 13.00)

Kotizacija:
150 €
– predprijavna cena do 15. 10.
135 € – cena za člane FL kluba
180 € – redna cena po 15. 10.
290 € – cena za par

Kotizacija vključuje tudi sobotno brezmesno kosilo (catering) ter sprotno kavo, čaj in prigrizke.
Kupci knjige “Otroci z močno voljo” so upravičeni do dodatnega 5 % popusta pri kotizaciji.

Prijave na info@familylab.si vse do zapolnitve prostih mest. Udeležba je omejena.

“Malo imam časa in lahko končno napišem vtise iz delavnice otroci z močno voljo. Prezadovoljna, da sem uspela biti tam. Smilla Lynggaard res obvlada 👌! Razbremenila me je, potolažila in vrnila življensko energijo. Uživala v njenih zgodbah, se nasmejala in dobila vpogled v marsikaj. Ne razmišljam več, kako bo v puberteti, če je že sedaj tako težko. Naši dnevi so skoraj “normalni”. Ta “nova ocala” so res čudežna. Končno spet lahko vidim vse čudovito v mojem 🌞! Seveda je ona enaka in njena močna volja ni nikamor odšla, le jaz (spet) znam prisluhniti sebi, biti avtentična, razmisliti kje res vztrajati in kje sem lahko “odvetnik”. In uzivam v pogajanjih 😂…njena inovativnost, brihtnost me vedno znova presenečata. Ona žvižga in obe sva vidno bolj zadovoljni. Je rekla v soboto: A se ti zdi, da sem zadnje čase bolj “pridna”? Seveda se še kdaj zataknemo, predvsem zato, ker očka žal ni bilo na delavnici. A je že na vrsti za branje knjige 😀👌! Veliko tega bi se lahko napisala, pa naj bo dovolj! Hvaležna, hvaležna 🙏🙏🙏!
B.M. (udeleženka seminarja v marcu 2019)O voditeljici Smilli Lynggaard:

Smilla je danska predavateljica, voditeljica delavnic in seminarjev ter družinska svetovalka z bogatimi izkušnjami pri delu z otroki in družinami. Po osnovni pedagoški izobrazbi in tovrstnih izkušnjah v specializiranih ustanovah in zavodih je več let vodila danski Familylab, zdaj pa razvija svojo zasebno prakso. V ospredju njenega dela z ljudmi so predvsem kakovost odnosov v družini, pomen in reševanje
konfliktov, moč uma in misli ter čuječnost/mindfulness.

Spletna stran Smille LynggaardDoslej zaznane omembe t. i. otrok z močno voljo ali avtonomnih otrok v vzgojni literaturi:

Odlomek iz knjige Reci NE brez slabe vesti  (Jesper Juul, str. 56 – 58):

Obstajajo otroci, za katere je bistvenega pomena, da lahko rečejo ne, še preden lahko rečejo ja. Imenujem jih »avtonomni otroci«, ker so že vse od rojstva bolj samostojni in odločni kot večina drugih otrok. … Pogosto, čeprav ne vedno, je te otroke že takoj po rojstvu mogoče prepoznati po obrazih in telesih, ki se zdijo »bolj izdelani« kot pri drugih dojenčkih. Nimajo otroških oblin, mišičje je bolj izraženo, po motoriki pogosto prekašajo svoje vrstnike. Za njihovo vedênje je značilno predvsem, da so v veliki meri nedovzetni za vse, s čimer starši navadno obsipavajo dojenčke. Pogosto so alergični na telesne stike, za katere niso sami dali pobude, in se umikajo vsakemu odraslemu vedênju, ki ni povsem avtentično in docela brez pedagoške manipulacije. Nekateri otroci se tako obnašajo predvsem doma, drugi pa tudi v vrtcu in šoli.

Za starše so ti otroci huda preizkušnja, saj imajo neprenehoma občutek, da se do otrok ne vedejo prav ali da ti zavračajo njihovo ljubezen. Neka mati, katere hčerka je medtem dopolnila osem let, mi je to v solzah opisovala takole:

»Druge tri otroke sem vzgojila brez težav, pri njej pa imam občutek, da je preprosto ne morem ljubiti. Seveda jo ljubim, ona pa mene in moje ljubezni noče sprejemati tako kot drugi otroci. Noče, da jo odnesem v posteljo, ko je čas za spanje, ampak vztraja, da bo šla v posteljo, ko se ji bo hotelo. Odklanja vse norme in pravila, ki so jih njeni sorojenci brezpogojno sprejemali. Že od rojstva je bila vsa otrpla, če sem jo vzela v naročje. Ne smem česati njenih dolgih las, in če vztraja, nosi sredi zime poletno jopico.«

Avtonomni otroci imajo enako potrebo po bližini kot drugi otroci, vendar hočejo sami odločati o tem, kdaj in koliko si je želijo. Njihovo vedênje ponazarja temeljni konflikt, s katerim se srečujemo vsi: konflikt med potrebo po pripadnosti in neodvisnosti.

Če povem slikovito, se drugi otroci radi pustijo hraniti in streči, avtonomnim otrokom pa je treba ponuditi bife, iz katerega si lahko postrežejo sami. Svoje osebne meje jemljejo neznansko resno in rečejo ja samo takrat, kadar imajo popolno možnost izbire. V mnogih pogledih se obnašajo kot zreli odrasli z izrazito samopodobo.

Če starši svojo pomoč ponudijo nevsiljivo in se pri tem vzdržijo vseh poskusov razlaganja, motivacije in manipulacije, avtonomni otroci radi sprejmejo njihovo pomoč. Telo se jim sprosti, na obrazu se jim vidi olajšanje, da so ušli osamljenosti. Šele ko starši popolnoma in v celoti sprejmejo njihovo svojevrstnost, jim dopustijo, da poskrbijo zanje.

 

Preberi še poglavje Neodvisna deklica iz knjige 4 vrednote, ki jih daste otroku za vse življenje (Jesper Juul, Didakta, 2013)

Podrobnosti

Začetek:
22.11.2019 @ 16:00
Konec:
23.11.2019 @ 17:30
Cena:
€135 – €180

Organizator

Familylab Slovenija
Telefon:
040 49 00 49

Prizorišče

Familylabova učilnica
Zaloška 54
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map