Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Inspirativni seminar: OTROCI Z MOČNO VOLJO (avtonomni otroci)

23.10.2018 @ 17:00 - 20:00 CEST

€45 – €60

Inspirativni seminar: OTROCI Z MOČNO VOLJO (avtonomni otroci)

Počutim se, kot da je moj otrok močnejši od mene! Včasih je moj otrok zame preveč. Občutek imam, da me bo čisto nadvladal, če le za trenutek popustim. Bori se za vsako stvar. Ko se mu zoperstavim, postane njegov upor še močnejši. Ko poskušam rešiti problem tako, kot ga rešujem z drugimi otroki, problem ekspandira. Vedno želi imeti kontrolo nad lastnim telesom in življenjem. Ko nekaj hoče, hoče to takoj! Velikokrat rine z glavo skozi zid. Ko se nekaj odloči, ga ne morem premakniti z nobeno manipulacijo ali grožnjo. Stvari naredi le, če verjame, da so bile njegova ideja, …

Obstajajo otroci, za katere je bistvenega pomena, da lahko rečejo ne, še preden lahko rečejo ja. Pravimo jim »avtonomni otroci«, ker so že vse od rojstva bolj samostojni in odločni kot večina drugih otrok. Razločujejo se od večine otrok, ki se z veseljem stopijo s svojimi starši in se rade volje odpovejo svojim mejam za to, da uživajo toplino in skrb. Za njihovo vedênje je značilno predvsem, da so v veliki meri nedovzetni za vse, s čimer starši navadno obsipavajo dojenčke. Pogosto so alergični na telesne stike, za katere niso sami dali pobude, in se umikajo vsakemu odraslemu vedênju, ki ni povsem avtentično in docela brez pedagoške manipulacije.

Nekateri otroci se tako obnašajo predvsem doma, drugi pa tudi v vrtcu in šoli. Za starše so ti otroci huda preizkušnja, saj imajo neprenehoma občutek, da se do otrok ne vedejo prav ali da ti zavračajo njihovo ljubezen. Obojim pa je v olajšanje, ko se starši naučijo svojo pomoč ponuditi nevsiljivo in se pri tem vzdržati raznih poskusov razlaganja, motivacije in manipulacije, tako da otrok rade volje sprejme njihovo pomoč. Ivana Gradišnik, vodja slovenskega Familylaba pravi: »Ti otroci se raje, kot da bi žrtvovali svojo integriteto, odmaknejo od staršev, ki vztrajajo pri starih vzgojnih vzorcih in načinih. To je boleče za obe strani. Noben otrok se z veseljem ne odvrne od staršev. In težko je biti težaven, problematičen in trmast otrok, nad katerim se vedno pritožujejo. Za navidezno držo ‘briga me’ se vedno skriva ranjeno srce.«
Kako se torej postaviti kot vodja in vzpostaviti dober odnos z otrokom, pri katerem običajni ”vzgojni ukrepi” ne delujejo?

Triurni inspirativni seminar za starše in strokovne delavce bo vodila Urša Plešnar,  univ. dipl. sociologinja, idejna vodja in gonilna sila projekta Gozdalnica – gozdni vrtec in druga gozdna doživetja in mati dveh otrok,  ki ji neprestano potrjujeta, da je igra življenjski učitelj z neskončno nalogami.

Kotizacija:                                                                                                
45 € – predprijave do 15. 10. 2018
60 € – prijave po 15. 10. 2018
90 € – cena za par
35 € – cena za člane FL vzgojnega kluba

Za člane Familylabovega vzgojnega kluba velja nižja cena vse do dneva seminarja.

Prijava veljavna ob vplačilu kotizacije. Udeležba omejena na max. 15. Prijave in dodatne informacije na info@familylab.si.

 

Podrobnosti

Datum:
23.10.2018
Čas:
17:00 - 20:00
Cena:
€45 – €60
Dogodek Tags:
, , , ,

Prizorišče

Familylabova učilnica
Zaloška 54
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map