Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

KAJ LAHKO STARŠI NAREDIMO ZA PISMENOST SVOJIH OTROK? (predavanje)

31.05.2018 @ 18:00 - 20:00 CEST

€20 – €30

Včasih mislimo, da se otroci naučijo brati v prvih treh razredih šole, potem pa le še vadijo. Vendar gre pri branju v resnici za znanje in veščino, ki ju izpopolnjujemo vse življenje. Nihče ni tako pismen, da ne bi mogel biti še bolj. To lahko nedvoumno ugotovimo, ko beremo besedilo s področja, ki ga ne obvladamo.

Da bi branje lahko vzpodbujali, ga moramo najprej osmisliti. Ker je bralna pismenost osrednja veščina, ki omogoča samostojno učenje vse življenje in človeku v današnjem svetu omogoča, da pri iskanju in interpretiranju informacij ni vseskozi odvisen od drugih ljudi (pomislite samo na izpolnjevanje obrazcev), moramo otroke na vsak način čim bolje opismeniti. Včasih je potrebno kar dosti truda, da najdemo knjigo, ki otroka zanima in ki je primerna njegovi trenutni stopnji branja, vendar je vredno. Dobro znanje branja namreč otroka osamosvoji. Ni potrebno zahtevati, da otrok uživa v branju, vendar pomaga, če pri branju doživi nekaj veselja. Starši svoje otroke dobro poznamo, in to je naše najmočnejše orožje pri iskanju motivacije, ki je za vsako učenje najpomembnejša. Branje ni lahka reč, in če nismo izjemno motivirani, velikokrat obupamo, zlasti kadar besedilu nismo kos. Morda vsebuje preveč neznanih besed, morda govori o stvareh, ki si jih ne moremo predstavljati … ali pa teh stvari ne maramo. Takrat nočemo brati, ne samo otroci, tudi odrasli.

Na predavanju se bomo lotili tudi skrbi, ki nam otežujejo učinkovito podporo otroku pri branju:
– Ali moj otrok premalo bere?
– Ali mu računalnik in TV škodita pri branju?
– Ali deklice zares berejo bolje od dečkov in kaj to sploh pomeni?
– Zakaj je pomemben besedni zaklad?
– Ali je mogoče, da otrok na mah prebere knjigo, ki vsebuje 10.000 različnih besed, ne razume pa knjige, ki jih vsebuje le 3.000?
– Koliko besed naj se otrok nauči vsak dan, kako in čemu?
– Koliko grešim, če otroku domače branje berem na glas?
– Ali lahko otrok dobro bere, tudi če zelo malo bere? Pa tudi o tem, da je branje stripov vsaj tako zahtevno kot branje romanov.
– Kaj narediti, če menimo, da ima otrok disleksijo? Če je hiperaktiven? Če slabo vidi ali sliši? …
– In seveda, kaj narediti, če sami ne maramo brati? … (ne, zaradi tega nismo slabi starši)

Predavanje je primerno zlasti za starše šolskih in predšolskih otrok, pa tudi za starše srednješolcev, če imajo njihovi najstniki težave z branjem.


Predava mag. Marjeta Douponaraziskovalka na področju izobraževanja:

“Po osnovni izobrazbi sem diplomirana novinarka in magistra sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Od leta 2000 sem nacionalna koordinatorka Mednarodne raziskave bralne pismenosti PIRLS za Slovenijo. Raziskovalno se največ ukvarjam z različnimi vidiki pismenosti, s komuniciranjem in z okoliščinami, ki so povezane z dostopnostjo do izobraževanja. Bila sem članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Aktivno sodelujem na mednarodnih in nacionalnih konferencah s področja izobraževanja, svoje znanje pa neprestano izpopolnjujem tudi na izobraževalnih seminarjih in obiski tujih akademskih institucij. Moja lastna izobraževalna pot je bila vse prej kot običajna. Temelj mojega znanja, ki ga želim deliti z drugimi, je moje dolgoletno profesionalno delovanje: ker sem raziskovalka v velikih mednarodnih raziskavah, v katerih sodeluje na stotisoče otrok, in se neprestano učim, imam pa tudi zelo dobre profesionalne in zasebne stike z raziskovalci v tujini, sem pridobila dragocene izkušnje o tem, kako pri nas in v tujini poteka šolanje. Eno od dragocenih spoznanj na moji raziskovalni in življenjski poti je, da je znanje izjemna dota, ki jo ena generacija lahko posreduje drugi, in da do njega vedno vodi več kot ena pot.”


Vstopnina:
25 € – predprijavna cena do vključno 20. 5.
30 € – regularna cena od 20. 5. dalje
20 € – za člane FL kluba
45 € – za starševske pare

Ob prijavi na oba dogodka iz ciklusa velja dodaten 10% popust (gl. tudi Znanje je pomembno, šola ne tako zelo).

Prijave in dodatne informacije na info@familylab.si .

 

Podrobnosti

Datum:
31.05.2018
Čas:
18:00 - 20:00
Cena:
€20 – €30

Organizator

Familylab Slovenija
Telefon:
040 49 00 49

Prizorišče

Gimnazija Moste
Zaloška 49
Ljubljana, Slovenija
+ Google Map