Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

KLUB GOLIH PESTI – od agresivnosti do nasilja in nazaj k sobivanju

24.10.2016 @ 19:00 - 22:00 CEST

€45 – €60

Seminar za starše, ki jih zanima, kako velja razumeti agresivno in nasilno vedenje otrok – pa tudi svoje.

Agresivnost je socialni odziv, ki se poraja v možganih. Otroci z agresivnim vedenjem izražajo svojo eksistencialno realnost. Otrok je vselej agresiven zaradi nečesa, kar se dogaja – ali se ne dogaja – v odnosih, ki jih ima s pomembnimi bližnjimi. Je sistemska reakcija, ne »genetska«. Naša zmožnost »razšifrirati« posameznikovo agresivno vedenje – ne glede na to, za koliko starega človeka gre – pa je sorazmerna z našo zmožnostjo videti onkraj zgolj moralne perspektive in z mero našega samozavedanja.

Agresivnost ni enako nasilje. Ta zmotna predpostavka, ta nesporazum, nam preprečuje uzreti njen eksistencialni vir. Iz tega razloga se nanjo odzivamo s strahom, obsodbo ali zanikanjem, namesto z radovednostjo, zanimanjem, priznanjem in empatijo. Agresivnost je nujna in življenjsko pomembna sila, brez katere ne bi bilo življenja. Res pa je, da potrebujemo ljudje 10-15 let, da ustrezno integriramo agresivna čustva in se naučimo destruktivno agresivnost transformirati v konstruktivno.  Otroci so izkustvena bitja – učijo se skozi izkušnjo, ne skozi pridiganje, moraliziranje, očitanje ali kritiziranje. Zato je najbolj pomembno, da lahko bivajo z odraslimi, ki so dovolj pogumni, da si upajo biti čustveno živi, iskreni in pristni. Tudi v svoji agresivnosti.

* * * * * * * * * * * *

Na srečanju bo govor o tem, kako se lahko starši odzivamo na agresivno vedenje otrok, če ne želimo nastopati zgolj z (udobnega) moralističnega gledišča, temveč predvsem (dolgoročno veliko pomembnejšega in bolj koristnega)  eksistencialnega gledišča. Z drugimi besedami: kako se odzvati vzgojno, namesto moralistično. Izvedeli boste tudi, kako naučiti otroka, da izrazi svoje občutke, ne da bi pri tem prizadel, ranil ljudi okoli sebe, in zakaj tisti “a ti nisem že stokrat rekla, da ne tepi sestre” preprosto ne deluje. Nenazadnje pa bo govor tudi o tem, kako razumeti navodilo: “Če se mu ne da dopovedati, ga pa udari nazaj. Samo dovolj močno.” Kje je torej mesto besed pri ustavljanju nasilja in kaj ima pri vsem skupaj t.i. ničelna stopnja tolerance do nasilja?

Triurni seminar za starše bo vodila Darja Barborič Vesel.

Prijave na info@familylab.si

Zgodnje prijave: vsi, ki se prijavijo do 15. 10. 2016, so deležni 25% popusta (45 € namesto 60 €).

Podrobnosti

Datum:
24.10.2016
Čas:
19:00 - 22:00
Cena:
€45 – €60
Dogodek Tags:
, , ,

Organizator

Familylab Slovenija
Telefon:
040 49 00 49

Prizorišče

Familylabova učilnica
Zaloška 54
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map