Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

POMAGAJMO OTROKU RAZVITI ZDRAVO SAMOSPOŠTOVANJE – predavanje za starše (Mb)

12.11.2016 @ 10:00 - 11:30 CET

€10
  • Ali veste, kako se v otroku razvija samospoštovanje?
  • Vas zanima, kako vaše samospoštovanje vpliva na otrokovo?
  • Bi se radi naučili, kako olajšati razvoj samospoštovanja v družini?

 

12721726_1699520503660681_741807491_nVabljeni na predavanje, ki bo v soboto, 12. 11. 2016, ob 10h, v prostorih društva Joga v vsakdanjem življenju (Ruška 104, Studenci, Maribor).

Predavala bo dolgoletna Familylabova sodelavka (in domačinka) Nina Babič.

Prijave možne preko internetne strani izidora.si ali po elektronski pošti izi@izidora.si oz. po telefonu 041-504-848 (Izidora Vesenjak Dinevski).

Prijava veljavna z vplačilom 10 € na osebo.

 

Še pred eno, morda dvema generacijama, so otrokov »jaz« pojmovali kot nekaj, kar morajo starši zatirati. Novorojenčke so imeli za nesocialna, egocentrična bitja, ki jih vodijo primarni instinkti; industrijska družba pa je imela najraje tiste ljudi, ki jih je bilo moč usmerjati od zunaj in so se uklanjali avtoritetam. Cena za to je bila velika: pomanjkanje samospoštovanja je postalo prava bolezen, ki je v marsikaterem pogledu prisotna še danes.

Danes vemo, da je zdravo samospoštovanje ne le pomemben pogoj za dobro počutje posameznika in za njegovo sposobnost vzpostavljanja in negovanja harmoničnih odnosov s soljudmi, temveč je to tudi najboljši psihosocialni »imunski sistem«, ki deluje zaščitno, ko se soočamo npr. s selitvijo, menjavo šole, ločitvijo, destruktivnim pritiskom vrstniških skupin, različnih odvisnosti in podobno. Poleg tega je zdravo samospoštovanje najboljša osnova za učenje – bodisi v igri ali pri pouku.

Otroci razvijajo svoje samospoštovanje pravzaprav v celoti iz sebe. Vsi ljudje se rodimo z zrncem samospoštovanja, ki začne kliti v trenutku, ko se otrok rodi, in nikoli ne neha rasti ter razvijati novih poganjkov in cvetov. Naloga staršev je, da dajo otroku prave spodbude – in da poskrbijo za to, da ne ranijo otrokove osebne integritete. Občutka samospoštovanja ne moremo drugim »dati«, lahko pa jim pomagamo, da ga začnejo razvijati – in za to ni nikoli prepozno!

Na predavanju boste izvedeli veliko o tem, kako lahko spodbujate in podpirate svojega otroka, toda poleg tega ne smemo pozabiti, da je v družinskem življenju pomembno samospoštovanje prav vseh družinskih članov. Če so starši odprti in zavestno vzpostavljajo razmerje s svojimi otroki, bodo tudi na lastni koži občutili, da lahko otroci pomembno prispevajo k razvoju samospoštovanja odraslih. Vzgoja in skupno življenje je vzajemen proces, in naše samospoštovanje je v veliki meri odvisno od tega, kaj lahko drug drugemu damo. Otroci imajo enake potrebe kot odrasli: tako kot si starši želijo prispevati v življenju otrok, hočejo tudi otroci biti pomembni za življenje svojih staršev.

Predavanje je primerno za starše otrok vseh starosti. Število udeležencev omejeno.

Podrobnosti

Datum:
12.11.2016
Čas:
10:00 - 11:30
Cena:
€10

Organizator

Izidora Vesenjak Dinevski
Telefon:
041 504 848
Email:
izi@izidora.si
Spletna stran:
http://www.izidora.si/

Prizorišče

Joga v vsakdanjem življenju
Ruška cesta 104
Maribor, Slovenija
+ Google Map
Spletna stran:
http://www.joga-maribor.org/O-dru%C5%A1tvu/Lokacija-in-parkiranje.aspx