Loading Dogodki

« All Dogodki

 • This dogodek has passed.

SKUPINA ZA JEZNORITE STARŠE – zaprta skupina

07.10.2019 @ 18:00 - 20:30 CEST

SKUPINA ZA JEZNORITE STARŠE – zaprta skupina

Otrok z močno voljo je res velik izziv. Če pa ima močno voljo ali »jeznoriti karakter« tudi njegov starš, se še hitreje ujamemo v bitko »kdo bo koga«, ki v noben na ljubezni utemeljen odnos ne prinese nič hranljivega.

Seveda vsaki mami in očetu kdaj »poči film«, ko »izgubi živce«, ponori, kriči in morda otroka celo udari (četudi se zaveda, da to ni prava pot). Toda, ko gre za nas, jeznorite starše, se to dogaja pogosteje. Ker po naravi vse doživljamo bolj intenzivno in silovito (tako jezo kot veselje), ker imamo težave s samonadzorom oz. samoregulacijo čustev, ker smo se znašli v težki življenjski situaciji, ko nas vsaka malenkost prej vrže iz tira, ipd.  …

Ne glede na to, zakaj smo kot starši (in pogosto tudi kot partnerji) tako pogosto prepljavljeni z jezo, si večina staršev globoko v sebi želi, da bi bili manj jezni in bolj potrpežljivi, manj eksplozivni in bolj umirjeni starši.

Na Skupini za jeznorite starše te čaka varen prostor, kjer boš lahko brez sramu in obsojanja pokazal/a svojo najbolj iskreno in avtentično plat. To seveda ne pomeni, da bomo kričali in se tepli, bomo pa odkrito in z odgovornostjo spregovorili tudi o vseh tistih »negativnih« občutkih, za katere velja, da jih »prava« mama in »pravi« oče ne bi smela čutiti.

Pa jih starši – še posebej pa jeznoriti starši – vendarle tudi najdemo v sebi.

Na Skupini za jeznorite starše se bomo pogovarjali tudi o teh temah:

 • »Moja« jeza in jaz kot jezen starš
 • Povezanost in stik z otrokom v povezavi z jezo
 • Frustracijski prag, hiperstimuliranost in visoka občutljivost v odnosu do jeze
 • Kako se jezi otrok in kako drugi družinski člani
 • Jeza v moji primarni družini
 • Pomen oz. funkcija jeze in zakaj je tudi jeza potrebna
 • Konstruktivna jeza vs. razdiralna jeza, agresivnost vs. nasilje
 • Načini sproščanja, ko smo jezni
 • Sprejemanje t. i. »negativnih« občutkov in lastne senčne plati
 • Samospoštovanje
 • Postavljanje meja in osebna odgovornost
 • Paradoks: Umirjeno življenje v družini »jezljivcev«

»V pogovorih z drugimi starši sem se pogosto znašla v zadregi, saj sem dobila občutek, da se drugi, »bolj mirni« starši nikoli tako močno ne razjezijo, da bi otroka kar zagrabili in »mu zavili vrat«. Priznati si, da v tistem trenutku v sebi ne čutim niti pikice ljubezni do svojega otroka, za katerega bi sicer umrla, je bilo zelo težko priznanje. Toda le preko sprejemanja tudi te svoje senčne strani sem lahko postala bolj notranje umirjena mama. Mama, ki se sicer še vedno močno razjezi, toda svoje notranje procese bolje pozna in jih zato tudi bolje usmerja.«

Skupino bo vodila Helena Primic, Familylabova sodelavka, urednica in kolumnistka, sicer pa jeznorita mama z dvema visoko občutljivima in avtonomnima hčerkama.

Skupina za jeznorite starše se bo srečevala od oktobra 2019 do maja 2020, vsak drugi ponedeljek, in sicer v naslednjih terminih: 7. 10., 21. 10., 11. 11., 25. 11., 9. 12., 23. 12. 19, 13. 1., 27. 1., 10. 2., 24. 2., 9. 3., 23.3., 6. 4., 20. 4., 4. 5. in 18. 5. 20 od 18h do 20.30h v Familylabovi učilnici na Zaloški 54 v Ljubljani.

V skupini bo najmanj 6 in največ 10 oseb.

Cena: 30 evrov na srečanje, torej 60 evrov na mesec

Plačilo: Plačujete lahko sproti mesečno (za mesec vnaprej!), v primeru letnega plačila ste upravičeni do 10% popusta. Do 10% popusta ste upravičeni tudi člani Familylabovega kluba.

Prijave in dodatne informacije na info@familylab.si.

Podrobnosti

Datum:
07.10.2019
Čas:
18:00 - 20:30