Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

“ZAKAJ NE BI BILI RAJE PRIJATELJI?” – predavanje za starše in strokovne delavce

08.06.2017 @ 17:30 - 19:00 CEST

€15-€20

… ali o zbadanju, prepiranju ali kratko malo neujemanju med vrstniki in sorojenci

Kolikokrat smo že kot starši ali pedagogi izrekli variacijo zgornjega stavka? Kolikokrat je bila posledica takšne intervencije resnično boljše razumevanje med otroki? Ali pa smo v odgovor dobili vprašanje: “A moram res imeti vse rad?” ali pa: “Če pa ne veš, kako mi gre XY na živce!”

Mnoge teorije medsebojnega življenja tako otrok kot odraslih resno postavljajo pod vprašaj smiselnost t. i. zapovedi “imejmo se radi, bodimo prijazni”. Družine, vrtci, šole, pa tudi druge organizirane oblike sobivanja, ki zelo jasno in dosledno zahtevajo prijazno vedenje v svoji skupnosti, ne kažejo resnega upada medsebojnih konfliktov, prepiranja, medsebojnega nasilja. Največ, kar navadno uspejo doseči, je, da le-to prevzame t. i. mehke oblike pasivne agresije in čustvenega izsiljevanja ter bolj odprte prikaze medsebojnih konfliktov potisne v skrite prostore. Nedvomno pa prijaznost na podlagi prisile ne omogoča otroku raziskati svojih občutkov do drugih, svojega odnosa do različnost, posebej pa mu ne omogoča, da najde svoj način konstruktivnega delovanja v mnogovrstnosti človeške družbe.

Kaj pa, če otroci bolj kot diktaturo medsebojne prijaznosti potrebujejo možnost ugotavljanja, koga imajo radi in zakaj, kako se je družiti z ljudmi, ki jim niso všeč, in kako se ob tem počutijo? Ob dolgoletnem druženju in delu z otroki se mi neprestano izkazuje, da že samo dovoljenje odraslih, da npr. sošolca, soseda pač ne maraš ali pa da ti gre sestra močno na živce, pogosto izboljša odnose. V trenutku, ko uspemo odrasli preseči tabu “vsi moramo biti prijatelji” in prenehamo moralizirati in zahtevati od otrok, da imajo radi vse in so prijazni do vseh, se vzpostavi možnost za iskanje novih oblik sobivanja. Seveda ni naključje, da so le-te pogosto mnogo boljše od tistih, ki smo jih predlagali odrasli.

Predavanje je namenjeno staršem in pedagogom, ki so pogosto soočeni s konflikti med otroki in so se naveličali neprestanega ponavljanja sicer pogosto priporočanih, a neučinkovitih vzgojnih strategij.

 

Predava Darja Barborič Vesel.

Kotizacija: 20 € oz. 15 € ob zgodnji prijavi do 25. 5. 2017

Za člane Familylabovega vzgojnega kluba velja nižja cena vse do dneva seminarja.  

Prijava veljavna ob vplačilu kotizacije. Udeležba omejena na max. 20.

Prijave na info@familylab.si

 

Preberi intervjuja z Darjo:
Skrb vzbujajoče je, da se agresija kaže pri vse mlajših (Delo, 21. 3. 2017)
Ničelna toleranca do nasilja? Da, a le za žrtve! (Žurnal24.si, 31. 1. 2017)

Podrobnosti

Datum:
08.06.2017
Čas:
17:30 - 19:00
Cena:
€15-€20

Organizator

Familylab Slovenija
Telefon:
040 49 00 49

Prizorišče

Familylabova učilnica
Zaloška 54
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map