Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

ŽIVETI Z NAJSTNIKOM – seminar za starše

30.01.2017 @ 17:30 - 21:00 CET

50€ – 60€

Če drži, da je naslov prve knjige o najstnikih »Kako preživeti v hiši z najstnikom«, smo pri Familylabu bolj ambiciozni, zato bo ta seminar o tem, kako živeti v družini, kjer je eden – ali več – od otrok prilezel do pubertete. Pravzaprav niti ni samo o tem, kako živeti v takem domu, ampak predvsem, kako doseči, da bo teh približno 5 do 6 let postalo ploden in konstruktiven del življenja vseh, in da se bo v tem času družina razvijala kot enota.

Iz nekega nerazumljivega razloga nas učijo, da je puberteta mišljena kot nekaj, kar naj bi starše vznemirjalo. To ni res. Puberteta je naraven in nujen biološki razvojni proces, ki ga mora otrok preživeti, zato da postane odrasel. Naučili smo se tudi, da puberteta pomeni uporništvo. To večinoma ne drži. Dejstvo je, da so otroci 12-13 let spoznavali starševske vrednote in se jim učili biti zvesti. Zdaj morajo te vrednote preizkusiti, zato da jih potem bodisi vključijo v svoje življenje ali pa začnejo iskati alternativne. To je nujno za vsakogar, zato da odraste v odgovornega odraslega posameznika.

Res pa je, da je puberteta na neki način tudi čas, ko žanjemo, kar smo sejali, kar pomeni, da bomo v neki meri deležni vedenja, kakršnega smo sami namenjali otroku. Če smo se torej nanje zadirali, se bodo zdaj tudi oni zadirali in nas kritizirali. Vsaj nekateri. Drugi bodo kritiko in agresivnost usmerili vase in postali samodestruktivni. Ta del je modro vzeti osebno in se iz njega učiti. Večinoma pa najstniška leta pomenijo začetek procesa ločevanja med otroki in starši, kar v končni fazi pomeni, da se družina loči na posamezne enote in da morata starša začeti znova kot par.

Torej je tudi za starše to čas evalvacije in čas, ko se morajo posloviti od otroka in pozdraviti novega odraslega člana družine.

14389900_735716219910412_1941957239_n
Seminar vodi Ivana Gradišnik, ustanoviteljica in vodja Familylab Slovenija.

Kotizacija: 60 € oz. 50 € ob zgodnji prijavi do 25. 1. 2017; 90 € ob zgodnji prijavi za starševski par

Za člane
Familylabovega vzgojnega kluba velja nižja cena vse do dneva seminarja in dodatni 10% popust na predprijavno ceno.
 

Prijava veljavna ob vplačilu kotizacije.

Prijave na info@familylab.si

 

Puberteta je razvojna doba, ko otroci dobijo drugo priložnost za to, da izvejo, kdo so, in postanejo, kar so. Vendar te priložnosti ne dobijo vedno.

Ko otroci dopolnijo trinajst, štirinajst let, začnejo staršem sporočati jasne in kompetentne povratne informacije o tem, kaj čutijo do tega, kako smo vse doslej ravnali z njimi. Te povratne informacije utegnejo biti pretežno pozitivne ali pretežno negativne, nikdar pa niso samo eno ali drugo. Starši, ki v povratnih informacijah, kakršne dobijo, ne zaznavajo dvoumnosti, se predajajo zmotni utvari, da se vse vrti okrog njih. Hočem reči, da niso pozorni na to, kaj otroci govorijo; kar slišijo, poenostavijo in popačijo.

Ko otroci dopolnijo trinajst, štirinajst let, se morajo odcepiti in osvoboditi od staršev. Tisti, ki se jim ta ločitev ne posreči, ne morejo odrasti v neodvisne, družbeno občutljive, odgovorne in kritične odrasle ljudi. Ko se otroci začnejo ločevati od staršev, ne delujejo proti nam. Delujejo zase. Na neki način nadaljujejo naše delo in postanejo sami svoji starši. To je naravno nadaljevanje tega, kar smo storili zanje.

Jesper Juul

Podrobnosti

Datum:
30.01.2017
Čas:
17:30 - 21:00
Cena:
50€ – 60€

Organizator

Familylab Slovenija
Telefon:
040 49 00 49

Prizorišče

Familylabova učilnica
Zaloška 54
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map