Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

ZNANJE JE POMEMBNO, ŠOLA NE TAKO ZELO (predavanje z delavnico)

05.06.2018 @ 18:00 - 21:00 CEST

€20 – €30

Ko se bliža konec šolskega leta, si mnogi starši želijo, “samo da bi se končalo, drugo leto bo vse drugače…” A v času jesenskih počitnic je ponavadi že vse po starem. Tudi staršem otrok, ki imajo vedno odlične ocene, ni lahko. Veliko družin se vikendom, in celo krajšim počitnicam, odpove vnaprej, nekaj pa po tistem, ko se skregajo zaradi šolskih obveznosti, ki naj bi jih otroci opravili do ponedeljka.

Kaj slabega pa se lahko zgodi, če svojega, otrokovega in družinskega življenja ne podrejamo šoli? Običajno bister otrok bo osnovno šolo v vsakem primeru končal s pozitivnim uspehom. Čeprav še tako radi verjamemo, da zaradi ocen ne bo sprejet na “dobro gimnazijo” in bo tako pri 12 letih zapečatil svojo kariero in življenjsko srečo, še zdaleč ni tako. Prvič, vsak normalno bister otrok konča osnovno šolo, pa če sploh naredi kakšno nalogo ali ne, če ne prinese nobenega plakata in če vse vikende pohajkuje s starši naokoli. In drugič, ne glede na ocene se praktično vsak otrok lahko vpiše na želeno šolo (z izjemo umetniških in športnih, kjer je najprej potrebno narediti sprejemni izpit, ki pa ni čisto nič povezan z dosedanjo šolo), in to čisto legalno. Če ne 27. junija, pa 1. septembra. Tudi če se na svojo željo vpiše na najmanj ugledno gimnazijo, so njegove možnosti, da bi končal maturo z dobrim rezultatom, ogromne – gimnazije imajo namreč vse isti učni načrt. Dobre ocene, če jih mladostnik izrecno sam želi, je bistremu otroku včasih lažje dobiti na manj ugledni gimnaziji. Gimnazija je tu seveda le en primer.

Torturo dodatnega “šolanja na domu” si večinoma naložimo sami, ponavadi zato, ker se bojimo, da bomo v očeh družbe sicer izpadli slabi starši. Ker te frustracije ne zmoremo predelati sami, jo delimo z otroki, “v njihovo dobro”.

Na delavnici, ki jo bomo kombinirali s predavanjem, se bomo ukvarjali med drugim z naslednjimi vprašanji:
– Kaj se bo zgodilo, če bo moj otrok dobil “slabo oceno”?
– Česa se bojim, če mojemu otroku zavrnejo vpis na želeno šolo, kako mu lahko pomagam (konkretno, brez tolažbe…)?
– Kako daleč sem pripravljen/a iti z organizacijo družinskega življenja, da bi moj otrok z najboljšimi ocenami končal šolo?
– Ali imam pravico, da se s šolskimi zadevami ne ukvarjam in zaradi tega nisem slaba mama/slab oče?
– Zakaj sodelujem v tej norišnici, imenovani “šola diktira življenje naše družine”?
– Kakšno bi bilo moje življenje, če se ne bi “morala” ukvarjati s šolo svojega otroka?
– Ali se bojim klica iz šole in zakaj?
– Kako se počutim, ko se odpravljam na govorilne ure?
– Ali mišljenje ostalih staršev v razredu in mišljenje mojih prijateljev glede šole vpliva na življenje moje družine in na moj odnos z otrokom?
– Ali vem, kaj mojega otroka zares veseli? Ali ve to moj otrok sam?
– Ali sem zaradi dobre ocene pripravljen/a tvegati, da moj otrok nikoli ne izve, kaj ga v resnici veseli?

Seveda pa se bomo pogovarjali tudi o tem, da je znanje neprecenljivo (ker je!) in da je valuta, ki jo lahko tudi ob “pogoreli hiši” in izgubljenem spričevalu neseš s sabo kamorkoli po svetu. Vendar je znanje precej ohlapno povezano s šolskimi ocenami (vemo iz raziskav). Predavanje ni namenjeno promociji podcenjevanja znanja (ne!), ampak je korak k osvoboditvi staršev in njihovih otrok od diktature ocen.

Prinesite pametne telefone, ker bomo z njihovo pomočjo lahko sodelovali povsem anonimno in svoje odgovore in razmišljanja delili z drugimi udeleženci delavnice.


Predavanje z delavnico vodi mag. Marjeta Douponaraziskovalka na področju izobraževanja:

“Po osnovni izobrazbi sem diplomirana novinarka in magistra sociologije kulture, ožje področje uporabna lingvistika. Od leta 2000 sem nacionalna koordinatorka Mednarodne raziskave bralne pismenosti PIRLS za Slovenijo. Raziskovalno se največ ukvarjam z različnimi vidiki pismenosti, s komuniciranjem in z okoliščinami, ki so povezane z dostopnostjo do izobraževanja. Bila sem članica Nacionalne komisije za pripravo smernic pismenosti ves čas njenega obstoja. Aktivno sodelujem na mednarodnih in nacionalnih konferencah s področja izobraževanja, svoje znanje pa neprestano izpopolnjujem tudi na izobraževalnih seminarjih in obiski tujih akademskih institucij. Moja lastna izobraževalna pot je bila vse prej kot običajna. Temelj mojega znanja, ki ga želim deliti z drugimi, je moje dolgoletno profesionalno delovanje: ker sem raziskovalka v velikih mednarodnih raziskavah, v katerih sodeluje na stotisoče otrok, in se neprestano učim, imam pa tudi zelo dobre profesionalne in zasebne stike z raziskovalci v tujini, sem pridobila dragocene izkušnje o tem, kako pri nas in v tujini poteka šolanje. Eno od dragocenih spoznanj na moji raziskovalni in življenjski poti je, da je znanje izjemna dota, ki jo ena generacija lahko posreduje drugi, in da do njega vedno vodi več kot ena pot.”Vstopnina:
30 € – predprijavna cena do vključno 23. 5.
40 € – regularna cena od 23. 5. dalje
25 € – za člane FL kluba
60 € – za starševske pare

Ob prijavi na oba dogodka iz ciklusa velja dodaten 10% popust (gl. Kaj lahko starši naredimo za pismenost svojih otrok).

Prijave in dodatne informacije na info@familylab.si .

 

Podrobnosti

Datum:
05.06.2018
Čas:
18:00 - 21:00
Cena:
€20 – €30

Organizator

Familylab Slovenija
Telefon:
040 49 00 49

Prizorišče

Gimnazija Moste
Zaloška 49
Ljubljana, Slovenija
+ Google Map