U
M

Od vzgoje do odnosa

avtentični starši – kompetentni otroci

24,99 z DDV

»Gre za to, da doumemo govorico otrok in jo vzamemo resno,
tudi če to pomeni, da mora odrasli spremeniti svojo prakso …«

Jesper Juul skuša staršem in vzgojiteljem predati naslednje: odrasli se moramo naučiti uzirati otroke na nov, občutljivejši način, jih jemati resno in tudi v njihovem motečem vedenju videti sporočilo. V tej knjigi s številnimi primeri prikažemo, kako lahko otroci in odrasli začnejo iskren dialog, ki je pravzaprav temeljni kamen vzgoje. Jesper Juul pokaže, kaj je pri tem pomembno, kako konkretno in v kakšnih razmerah je mogoče dialog uresničiti kot odnos, koliko vpliva na splošno delovanje posameznika v družbi in kako je spremenil tudi njegovo življenje. Bralec vidi, kako lahko uresničimo kakovosten dialog v tipičnih vsakdanjih konfliktih, kot so jutranje vstajanje, obroki, šola, izbira obleke, oblačenje, žepnina, izhodi, odhod v posteljo … Knjiga, ki lahko temeljito spremeni družino in življenje.

Ni na zalogi

Za člane Familylabovega kluba je poštnina brezplačna.

Iz knjige:

PREDGOVOR

»Da je otrok v družini svoboden? Ne, tega jaz ne bi mogel trditi.«

Ob teh besedah sem zastrigla z ušesi. Je res mogoče, da je pravkar povedano izrekel danski družinski terapevt Jesper Juul, čigar knjigo Kompetentni otrok sem prebrala na dušek? On, ki pravi, da je bogokletno razmišljati o otrocih kot o »nesocialnih, nekompetentnih polljudeh«; on, ki razglaša, da je osebna odgovornost »najmočnejša in najmogočnejša«; on, ki svojim bralcem in poslušalcem neutrudno dopoveduje, da imajo otroci v rokah »ključ za bolj zdravo družinsko skupnost« – kako lahko zdaj izjavi, da ne more govoriti o otroku kot o svobodnem članu družine?

Ni mi bilo jasno, kaj naj si mislim o tem. Navsezadnje ni nikogar, ki bi tako dosledno kot Jesper Juul zastopal idejo o »svobodni vzgoji«. Kaj se je zgodilo? Po kratkem intervjuju, ki sem ga z njim tedaj opravila za neko revijo, so številna vprašanja ostala odprta.

zato sem Jesperja Juula zaprosila za nov, daljši intervju, v katerem bi odgovoril na takšna vprašanja in stvari znova pojasnil. Na moje veliko veselje je dejansko privolil v pogovor, ki naj bi trajal več dni: »Ja, zakaj pa ne?« – Zakaj ne? Morda zato, ker bi lahko tole postalo preveč osebno, sem si mislila. Toda za Jesperja Juula pogovor ni nikoli preveč oseben! V svoji petindvajsetletni karieri družinskega terapevta, edukatorja, predavatelja in publicista se osredinja prav na osebni odnos: človek mora biti oseben, sicer osamljen, brez stika z drugimi blodi po svetu. In seveda gre za pristen odnos do otrok: otroke na poti spremljajmo – na njihovi lastni poti –, da postanejo samostojne osebnosti! Juulovo osrednje vprašanje staršem se glasi: »Ali kot oče ali mati hočeš, da tvoji otroci odrastejo tako, da bodo živeli lastno, neodvisno življenje, ali hočeš otroke, ki se bodo predvsem znali obnašati tako, kot je všeč drugim?«

Ta knjiga je rezultat najinih pogovorov. Temeljno vprašanje pa je: kako lahko vzgojo prelevimo v živ, topel in globok odnos med starši in otroki? Zgodbe, ki jih Jesper Juul pripoveduje iz svojega življenja, primeri, ki jih navaja iz svoje terapevtske prakse, in njegova filozofska, eksistencialno usmerjena razmišljanja vodijo v sklep, da je v okviru vzgoje mogoče ustvariti odnos, v katerem se vsak član čuti svobodnega – svobodnega, da brez strahu pred drugimi sprašuje, se izraža in deluje v skladu s svojo individualnostjo in edinstvenostjo. To spoznanje bo spremenilo družbo, kajti današnja družina je zibelka upanja za prihodnost, naklonjeno pristnim, iskrenim odnosom!

Ingeborg Szöllösi
(urednica izvirnika)

Dodatne informacije

Založba

Didakta, 2018

Prevedla

Lidija Liberšar

Število strani

184

Vezava

broširana

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Od vzgoje do odnosa”
Naročite se na naše e-novice

Naročite se na naše e-novice
Uspešno ste se prijavili na naše e-novice!