U
M

V elementu

Ko odkriješ svojo strast, se vse spremeni

21,00 z DDV

Element je prvina vsakega človeka. Je presek priložnosti, naše naravnanosti, zmožnosti in strasti. Za našo prihodnost je nujno, da ga odkrijemo in razvijemo! Ko smo v elementu, smo sposobni resnično daljnosežnih potez, o katerih smo vedno sanjali. Kako odkriti in živeti svoj element? Resnične zgodbe velikih osebnosti in zgoščene, s humorjem obarvane razlage nam bodo pri tem zagotovo v pomoč!

Dr. Ken Robinson v knjigi prevprašuje naše ustaljene predstave o ustvarjalnosti, nadarjenosti in inteligenci in nam zagotavlja, da se prav v vsakem izmed nas skriva pomemben potencial za osebno srečo in izpolnitev, pa tudi za edinstven prispevek celotnemu človeštvu.

2 na zalogi

Za člane Familylabovega kluba je poštnina brezplačna.

O AVTORJIH:
Sir Ken Robinson (1950) je svetovno priznan strokovnjak na področju vzgoje in izobraževanja, kreativnosti ter medosebnih odnosov. Je eden vodilnih govorcev, ki zna nagovoriti poslušalce po vsem svetu. Posnetke njegovih odmevnih govorov na prestižni TED konferenci si je ogledalo že več sto milijonov ljudi.

Sodeluje z vladnimi organizacijami v Evropi, Aziji in ZDA, z mednarodnimi agencijami in vodilnimi kulturnimi institucijami. Leta 1998 je vodil državno komisijo za kreativnost, izobraževanje in ekonomijo britanske vlade, dobri dve desetletji pa predaval na Univerzi v Warvicku. Za svoje delo in zavzemanja je prejel več nagrad in viteški naziv.

V svojih knjigah in predavanjih prevprašuje obstoječe sisteme vzgoje in izobraževanja, ki po njegovem zatirajo otrokove naravne talente v imenu doseganja standardiziranih ciljev. Zagovarja pristope, ki negujejo kreativnost ter priznavajo različne vrste inteligence in edinstvenost vsakega človeka.

Lou Aronica (1958) je pisatelj, urednik in založnik, specializiran predvsem za znanstvenofantastično in fantazijsko književnost. Je avtor desetih romanov in soavtor številnih uspešnic, med njimi tudi treh skupaj s Kenom Robinsonom (Kreativne šoleV elementu in V iskanju svojega elementa).


»Če se nisi pripravljen zmotiti,
ne boš nikoli naredil nič izvirnega.«
Sir Ken Robinson


IZ KNJIGE:
Temeljnega pomena je, da vsak od nas odkrije svoj element; ne le zato, ker nas bo element izpolnil, temveč zato, ker se svet razvija v tako smer, da bo od elementa odvisna prihodnost naših skupnosti in ustanov.

Bistvo elementa je v bolj razgibanem, organskem pojmovanju človeškega obstoja. […] Ne glede na to, ali smo v elementu večji ali manjši del svojega časa, lahko to vpliva na vse naše življenje kot tudi na življenje ljudi okoli nas.

Ruski pisatelj Aleksander Solženicin se je tega zelo dobro zavedal: »Če hočeš spremeniti svet – pri kom ga boš začel spreminjati, pri sebi ali drugih? Prepričan sem, da imamo večjo možnost spremeniti svet na bolje, če se tega lotimo pri sebi in storimo, kar nam je storiti, ter postanemo najboljši, kot lahko.«

(Za pokušino odlomek iz 6. poglavja …)

Družbeni krog: za vaše dobro gre

Strah pred neodobravanjem in nezadostnostjo pogosto izvira iz naših odnosov z bližnjimi. Vaši starši, bratje in sestre, partner in otroci, če jih imate – vsi imajo verjetno močno mnenje glede tega, kako naj bi potekalo vaše življenje. Seveda imajo lahko prav. In lahko odigrajo pozitivno vlogo mentorjev, če spodbujajo vaše resnične talente. Lahko pa se tudi zelo motijo.

Ljudje imajo lahko precej kompleksne razloge za to, da vam poskušajo pristriči peruti. Morda se vaša pot ne sklada z njihovimi interesi ali pa bi v njihovem življenju povzročila zaplete, ki si jih po njihovem mnenju ne morejo privoščiti. A ne glede na razloge so osebe, ki vam preprečujejo stvari, ki jih radi počnete – oziroma celo iskanje teh stvari – lahko izvor hudih frustracij.

Morda pritiska drugih sploh ne zaznavate. Lahko ste preprosto ujeti v samozadostno mrežo družbenih vlog in pričakovanj, ki vas ovirajo pri doseganju zastavljenih ciljev. Mnogi nikoli ne odkrijejo svojega elementa, ker nimajo dovolj spodbude ali samozavesti, da bi izstopili iz vzpostavljenega kroga poznanstev.

Vaši bližnji morda iskreno mislijo, da zapravljate svoj čas in nadarjenost, če počnete tisto, česar oni ne odobravajo. To se je zgodilo tudi Paulu Coelhu. Kot boste videli, so šli njegovi starši še veliko dlje, kot gre večina. Da bi ga odvrnili od njegove poti, so ga večkrat poslali v psihiatrično bolnišnico na elektrošok terapije – ker so ga imeli radi. Naslednjič ko vas bo pekla vest, ker ste ošteli svojega otroka, se lahko potolažite, da se vsaj niste zatekli k sistemu, ki sta ga ubrala starša Coelho.

Paulova starša sta svojega sina hospitalizirala, ker si je v najstniških letih strastno želel postati pisatelj – Pedro in Lygia Coelho sta bila prepričana, da bi si s tem uničil življenje. Rekla sta mu, da lahko piše samo v svojem prostem času, če se že mora pentljati z nečim takšnim, da pa mu je v resnici namenjeno postati odvetnik. Ker se je Paulo še naprej ukvarjal z umetnostjo, sta bila starša prepričana, da nimata druge izbire, kot da ga pošljeta v psihiatrično bolnišnico, da bi mu te škodljive predstave končno izbili iz glave. »Želela sta mi pomagati,« je rekel Coelho. »Imela sta svoje ideale. Jaz sem si želel to in ono, onadva pa sta imela za moje življenje drugačne načrte. Prišli smo do točke, ko me nista mogla več nadzorovati, in bila sta obupana.«

Pedro in Lygia sta ga trikrat poslala v psihiatrično bolnišnico. Zavedala sta se, da je njun sin izjemno bister in verjela sta, da se mu obeta uspešna kariera. Naredila sta to, kar sta čutila, da morata narediti, da bi ga usmerila na pravo pot. Vendar jima Paula niti s tako skrajnim posegom ni uspelo odvrniti od tega, da bi našel svoj element. Kljub močnemu nasprotovanju družine se je še naprej ukvarjal s pisanjem.

Njegova starša se nista motila: Paulu se je zares obetala uspešna kariera, ki pa ni imela nič skupnega s pravniškim poklicem. Njegov roman Alkimist je postal velika mednarodna uspešnica, saj je bilo po svetu prodanih več kot šestdeset milijonov izvodov. Njegove knjige so prevedli že v več kot šestdeset jezikov in Coelho je postal najbolj prodajani pisatelj, ki piše v portugalskem jeziku. Njegova ustvarjalnost sega od knjig do televizije, časopisja in celo popularne glasbe – napisal je besedila za nekaj najuspešnejših brazilskih rock pesmi.

Paulo Coelho bi zelo verjetno postal odličen odvetnik. A njegove sanje so bile postati pisatelj. Kljub izjemnim naporom njegovih staršev, da bi ga usmerili na »pravo pot«, je ostal osredotočen na svoj element.
Le malokdo je doživel tako hud pritisk staršev za podrejanje njihovi volji kot Paulo Coelho. A družina in prijatelji mnogim postavljajo prepreke, kot so: »Nikar se ne vpiši na ples – od tega ne moreš živeti!« »Matematika ti gre dobro – moral bi postati računovodja!« »Ne mislim ti plačevati faksa, če boš študiral filozofijo.« In tako naprej.

Ko vas začnejo bližnji odvračati od začrtane poti, so navadno prepričani, da to počnejo za vaše dobro. Seveda obstajajo tudi tisti, ki imajo manj plemenite namene, toda velika večina je enostavno prepričanih, da ve, kaj je najbolje. In dejansko ima povprečni pisarniški delavec verjetno večjo finančno varnost kot povprečni jazz trobentač. A težko se počutite uresničeni, če ne uresničujete tega, kar vam nekaj pomeni. Početi nekaj »za vaše dobro« je le redko zares dobro za vas, če ste zaradi tega v manjši meri to, kar ste.

Odločitev za lažjo pot z manj ovirami je na prvi pogled lahko mamljiva, še zlasti, če nas glede drugih poti pestijo dvomi in strahovi. In marsikomu se zdi, da se je lažje izogniti razburjanju svojih staršev, sozakonca ali bratov in sester in obdržati odobravanje. Toda ne vsem.

Nekateri od posameznikov, opisanih v tej knjigi, so se morali vsaj za nekaj časa oddaljiti od svoje družine, da so lahko izpolnili to, kar so čutili, da jim je namenjeno. Njihova odločitev za manj udobno pot in za sprejemanje negotovih odnosov, napetih družinskih počitnic – in v Coelhovem primeru celo izgubljenih možganskih celic – jih je sčasoma vodila do pomembnih dosežkov in izpolnitve. Vsi pa so ocenili, da jih neupoštevanje bližnjih stane manj kot opustitev svojih sanj.

Dodatne informacije

Založba

Založba Lectour, 2016

Prevedel

Tobija Siter

Uredil

Matej Horzelenberg

Število strani

287

Vezava

broširana

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “V elementu”