Sodobni očetje imajo težko nalogo, saj morajo tisti, ki so se poslovili od avtoritarne vzgoje, svoje očetovstvo odkrivati popolnoma na novo. 

Čeprav se sociološko in antropološko očetova funkcija skozi zgodovino zelo spreminja, ostaja psihološki arhetip očeta enak – oče bi naj svojega otroka ljubil, ga nežno odtrgal od mame ter ga odpeljal in mu razkazal svet. Vsak oče to seveda stori na nekoliko svoj način, pač glede na svoje sposobnosti, želje in predstave, pa vendar lahko izpostavimo nekaj skupnih značilnosti sodobnih »dovolj dobrih« očetov.

Blizu od spočetja naprej
Časi, ko se je oče vključil v vzgojo šele takrat, ko je otroka lahko posadil na kolena in mu pripovedoval svoje lovske zgodbe, so (na srečo) minili. Sodobni očetje postanejo očetje – tako kot mame – od prve ultrazvočne fotografije otroka. Sicer so mame res v prednosti, ker telesno, čustveno in duhovno čutijo, kako otrok raste v njihovem telesu, toda vse več očetov je zelo ganjenih, ko jih otrok prvič brcne čez mamin trebuh. Vse več očetov si tudi želi biti prisotnih ob porodu svojega otroka, kar novo družino poveže na poseben način. Očaranost nad novorojenčkom tako ni več rezervirana le za mame, zato ni čudno, da vse več študij dokazuje, da tudi pri moških obstaja tako imenovan »materinski čut«.

Nasvet za mame: Deliti nosečnost s partnerjem ne pomeni le to, da mu pokažete otrokove ultrazvočne fotografije in ga peljete na pregled nuhalne svetline ali morfologije. Pa tudi ne le to, da mu razkrijete vse nosečniške tegobe. Z očetom otroka, ki ga nosite v svoji maternici, podelite tudi svoja najgloblja čustva in strahove. Odprite se mu kot ženska in bodoča mama, kar vama bo zagotovo koristilo tudi kasneje, ko se bo otrok rodil, saj ga bosta pričakala veliko bolj povezana.

Nežen negovalec
Tako kot smo mame prvič (pa včasih tudi drugič in vsakič naslednjič, če je med otroci večja razlika v letih) večinoma prestrašene in negotove, ko gre za nego nežnega novorojenčka, to velja tudi oziroma še posebno za očete. Očetje so pač praviloma večji in močnejši od mam, zato jih je še toliko bolj strah rokovanja s tem krhkim in občutljivim bitjem – njihovim novorojenim otrokom. Pa vendar jih to ne odvrne, da ne bi poskušali in se trudili biti čim bolj nežni in sočutni. Čeprav je dojenček prvo leto svojega življenja povezan z mamo v eno celoto, je očetova nežna ljubezen ne le dobrodošla, temveč za otroka oziroma njegov odnos z očetom tudi zelo koristna. V teh najnežnejših mesecih namreč poteka povezovanje na popolnoma drugačen, veliko bolj nezaveden in organski ter zato močnejši način, kot potem, ko se je otrok že sposoben navezati na več ljudi hkrati.

Nasvet za mame: Dopustite svojim moškim, da negujejo svoje dojenčke, pa četudi drugače, kot se vam zdi, da bi morali to početi. In ne bodite presenečene, če se bo v očetovih rokah jokav in razdražljiv dojenček nenadoma umiril. Otrok namreč čuti tudi očetovo energijo, ki je lahko velikokrat veliko bolj varna kot mamina, če je mama izčrpana in zaskrbljena. 

Ponosen vozičkar
Če je bilo pred 40 leti to skoraj nepredstavljivo, je danes vse več očetov, ki ponosno »vozičkajo« in prenašajo svoje otroke v nosilkah tako po parkih kot po mestu in trgovinah. Če bi lahko dojili, bi se sodobni očetje zagotovo lotili tudi tega. Tako zelo si želijo biti del vsega, kar doživlja njihov otrok. Na svoje malčke in njihove uspehe – od tega, da je shodil in povedal prvo besedo do tega, da je zmogel sam preplezati igralo in se naučil voziti kolo – so ravno tako ponosni kot mame. Sodobni očetje svoje otroke z veseljem pokažejo tudi pivskim prijateljem, med katerimi – ko je med njimi vse več očetov – se tekmovanje, kdo zmore spiti več piva, kmalu sprevrže v tekmovanje, kateri otrok je najbolj samostojen, motorično spreten ali »brihten«.

Nasvet za mame: Moški so pač že po naravi bolj tekmovalni, zato ne sprejmite tega njihovega tekmovanja z vami, ko želijo biti bolj mame kot same mame. Pri tem ne pozabite, da še tako dobra kopija mame ne bo nikoli tako dober starš kot originalen oče. Zato spodbujajte očete svojih otrok, da sami oziroma skupaj z otrokom (in brez maminega vmešavanja!) ugotovijo, kakšni očetje si želijo postati oziroma biti. Pri tem bodo seveda delali napake, toda ali mar menite, da jih »popolne« mame ne delamo?!

Prijatelj za igro
Tudi sodobni očetje se s svojimi hčerami še vedno neradi igrajo s punčkami in barbikami, toda to še ne pomeni, da niso odlični prijatelji za igro. Tudi za nežnejše sinove kot bolj razgrajaške hčerke. Današnjim očetom namreč ni težko se skupaj z otrokom plaziti po vseh štirih ali mu pomagati gnesti plastelin. Sodobni očetje z navdušenjem skupaj z otroki odkrivajo različne svetove, pa naj gre za svet dinozavrov ali svet vil. Svojo razvojno nalogo »Odpeljati otroka v svet in mu ga razkazati« tako odlično opravljajo tudi skozi igro. Igra je namreč zelo moški element, s katerim v kompletu pride veliko drugih odličnih »moških« lastnosti: zdrava tekmovalnost in merjenje moči, neskončna radovednost ter nenehna želja po napredku (hitreje, višje in močneje).

Nasvet za mame: Čim prej se sprijaznite, da je igra z očetom pač drugačna kot igra z mamo. Otroci – še posebno živahnejši in agresivnejši – potrebujejo moško energijo, s katero vsakodnevno merijo svoje moči. Pa četudi vedno izgubijo, jim divjanje in ruvanje z očetom ponuja kanal, kjer lahko varno izrazijo vse svoje frustracije in napetosti. Oče jih namreč vedno (za)ustavi, ko igra zaide predaleč ter jih tako odkrito in nezavedno uči o tem, kakšna je zdrava agresija in kako učinkovito braniti svoje meje.

Sočuten vodja
Sodoben oče že ve, da »ena po riti« ni naložba v ljubeč in spoštljiv odnos z otrokom, zato se tako kot sodobna mama vsakodnevno sooča z vzgojnim izzivom, kako ostati vodja družine, pa vendar pri tem ne poškodovati otroka. Kot po naravi najagresivnejši član družine je tako postavljen pred zelo zahtevno nalogo ločevanja zdrave agresije od nasilja. Če mu to uspe, je lahko odličen vzgled tako za otroke kot mamo, ki večinoma svojo agresijo potlačuje, skriva ali se je celo sramuje. Večstoletni spolni predsodki so namreč naredili svoje, pa če si to feministke priznajo ali ne. Zato je očetova modrost, ki zna ločiti med divjostjo in podivjanostjo velik blagoslov tako zanj kot vse ostale  družinske člane.

Nasvet za mame: Ko moški dvigne glas in se razjezi, je moč njegove agresije že po naravi večja in grozovitejša kot ženska agresivnost, kar veliko žensk, ki so živele z nasilnim očetom ali brez očeta lahko pošteno prestraši. Zato ne planite vsakič v zrak, ko oče zarjuje na otroka, temveč prepustite svojemu levu, da sam uredi svoj odnos z malim levčkom. Če imate občutek, da vaš moški vse prevečkrat podivja na otroka, mu zaupajte te svoje dvome zvečer, ko sta sama. Tako mu boste dali priložnost, da prevzame odgovornost za svoj odnos z otrokom, pa tudi lažje vam bo prisluhnil kot, ko je prelit z jezo. 

Odgovoren za kakovost odnosa
»Žal mi je sine, da sem prejle tako vzrojil nate. V službi imam strašno gnečo in me prav vsaka malenkost spravi iz tira.«, je sodoben oče sposoben odgovornost za svoja dejanja in kakovost odnosa z otrokom nositi na svojih ramenih. Ker je večina moških, ki so danes očetje, bila deležna avtoritarne vzgoje in so na lastni koži občutili, kako boli in ruši zdravo samospoštovanje, če si kot otrok kriv za vse težave v odnosu s starši, je med sodobnimi očeti vse več takšnih, ki si želijo ta vzorec prekiniti. Ki se zavedajo, da je v odnosu z otrokom odgovornost za kakovost odnosa vedno 100% na odraslih. Zato sodobnemu očetu tudi ni težko recimo hčerki priznati, da ne ve, kako se lotiti težave, ki jo imata v zadnjem času. Da mu njen odnos do njega nikakor ni všeč in da bi rad izvedel, zakaj je tako jezna nanj.

Nasvet za mame: Nekateri očetje potrebujejo več časa, da presežejo svoje očete, pri čemer mu materino nenehno vtikanje, opozarjanje in »popravljanje« ni niti malo v pomoč. Če želite svojemu moškemu pomagati, da prevzame odgovornost za odnos z otrokom, mu morate dopustiti tudi, da svojega otroka razočara in prizadene – da pred sabo zagleda posledice svojega vložka v odnos z otrokom. Veliko bolj ga bo namreč notranje premaknilo, če mu bo recimo sin rekel »Nikoli me zares ne poslušaš!«, kot če ga boste vi zmerjali s trmastim egoistom.

Vzgled zadovoljnega moškega
Sodoben oče se vse bolj zaveda, kako zelo je za otroke pomembno, da zna dobro poskrbeti zase. Da tako sinu kot hčeri priskrbi dober vzgled zadovoljnega moškega. Če bo namreč sin v iskanju lastne moškosti in očetovstva zavedno in nezavedno sledil svojemu očetu, bo tudi hči kot odrasla iskala moškega, ki bo takšen, kot je njen oče. Pa ne le to. Vsak otrok si nezavedno izbere enega izmed staršev, ki ga »kopira« – njegove načine delovanja, od verbalnega in neverbalnega izražanja do obrambnih mehanizmov in preživetvenih strategij. Pa to ni nujno starš istega spola ali starš, s katerim se otrok najbolje razume.

Nasvet za mame: Tako kot ste se mogle posloviti od svojega idealnega otroka, da ste lahko sprejele resničnega otroka, ki ste ga rodile, boste tako otrokom kot partnerju in sebi naredile največjo uslugo, če se boste poslovile od idealnega očeta, o katerem ste sanjale vse svoje otroštvo. In z pozitivno radovednostjo, potrpežljivostjo in sprejemajočo ljubeznijo vsak dan znova spoznavale očeta svojih otrok takšnega, kakršen je in ob vas raste – nepopoln, toda dovolj dober oče.  

Članek Helene Primic, ki je bil objavljen v reviji Bodi zdrava (julij 2016).