AGRESIVNOST NA SVOBODI – igra v naravi kot poligon za urjenje v obvladovanju agresivnosti

Agresivnost spada med osnovna človekova čustva in je pomembna za preživetje. Človek potrebuje  mnogo let, da se jo nauči konstruktivno izražati. Vendar imajo danes otroci premalo manevrskega prostora za spoznavanje in kultiviranje lastne agresivnosti. V vrtcih, šolah in včasih tudi doma praviloma veljajo vsi izrazi agresivnosti za negativne in nezaželene, marsikdaj tudi za prepovedane. Svobodne igre, prek katere otroci med drugim spoznavajo, se učijo izražati in obvladovati svoja čustva, pa je vse manj. Otroci se preko igre spontano soočajo s strahom in jezo in se učijo, kako reagirati v nepredvidljivih in čustveno močnih situacijah.

Prijatelji se med seboj pogosto igrajo rokoborbe in vojne. Predšolski otroci imajo radi domišljijske igre, s tematikami, ki provocirajo močna, tudi tako imenovana negativna čustva. Med igro lahko pride tudi do resničnih prepirov, pospremljenih z jezo. Če otroci niso nadzorovani s strani odraslih, se imajo skozi prepir priložnost naučiti, kako se zaščititi, kako reševati  probleme in se pogajati, ter kako regulirati svoja čustva. Ko tako sami razrešijo prepir, na koncu celo velikokrat reagirajo empatično.

Na delavnici si bomo ogledali primere, kako igra v naravi vpliva na otrokovo izražanje in učenje obvladovanja agresivnosti. Delavnica je namenjena staršem in vsem, ki se poklicno ukvarjajo z otroki.

Delavnico vodi Urša Plešnar, univ. dipl. soc., idejna vodja in gonilna sila projekta Gozdalnica – gozdni vrtec in druga gozdna doživetja, prek katerega želi današnjim otrokom ponuditi priložnost za čimveč proste igre v naravi. Zanima jo vpliv svobodne igre na celostni razvoj otroka. Je izkušena gozdna varuška mnogim predšolskim in šolskim otrokom. Od leta 2016 je tudi certificirana vodja seminarjev pri Familylab Slovenija.