Kako rečeš “ne” brez slabe vesti

  • Se sprašujete o lastnih mejah?
  • Se bojite prizadeti najbližje in najdražje?
  • Vas je strah nepriljubljenosti ali zavrnitve?

Postati partner in starš je pretežno zgodba o izrekanju ”ja”. Čemu torej ta seminar o odraslih, ki naj bi govorili ”ne”?

Tu je zato, ker imajo starši od vselej težave s tem, kako otrokom reči ”ne”, medtem ko ga partnerju nekateri sploh niti niso zmožni izreči. Vsaka generacija je razvila svoje strategije za izogibanje temu, kar občutimo kot težavno, in za izogibanje slabi vesti.

Če se vrnemo pol stoletja v preteklost, vidimo, da so starši takrat v ta namen otrokom izdatno namenjali ”ne”, ženske pa ga partnerju praktično niso smele izreči. Strategija do otrok je bila torej taka: reci vsakič ”ne”, tu in tam ga pa spremeni v ”ja” ali ”mogoče”. V tistih časih so starši nahajali veliko podporo v moralnem družbenem konsenzu, vendar tudi veliko žalosti in frustracije v dejstvu, da so pogosto morali reči ”ne” zaradi pomanjkanja denarja. Zadnjih 10-15 let starši razvijajo drugačno strategijo. Zdaj jih večina, kot kaže, ves čas izreka »ja«, zato da bi se izognili konfliktu ali da bi se otrokom prikupili.

Moralnega konsenza ni več, družba pa se je – v finančnem pogledu – spremenila iz revne v bogato. Zato številni starši težko najdejo način, kako reči »ne«, ali če ga že izrečejo, kako svoj »ne« upravičiti. Kot v mnogih drugih primerih tudi tu ni splošnega ali objektivnega odgovora. Zato moramo odgovor na vprašanje: »Kdaj reči ne?« najti v sebi, tako kot to velja tudi za odgovore na mnoga druga pomembna vprašanja, ki so postala bolj osebna kot družbena.

Na seminarju bomo poskušali pojasniti, zakaj je znati reči »ne« pomembno za vsako osebno razmerje, naj gre za prijateljstvo ali pa ljubezenski odnos. Jasno bomo tudi povedali, da ni nobene kvote, ki naj bi jo kot starši izpolnili. Nihče vam ne more povedati, ali v razmerju potrebujete 3 ali 30 »nejev« na dan. Odpor do izrekanja »ne« (ali nepripravljenost) ni samo čustveno utemeljena, ampak temelji tudi na naših zamislih, filozofiji, pogledu na svet in včasih na naših nevrozah. Vsak od vas se bo moral zazreti vase in se pogovarjati s partnerji in prijatelji, da bi odkril korenine svojega nelagodja nad »ne«.

V zdravih, ljubečih razmerjih mora biti dovoljeno reči drugemu NE, kadar vaša bit terja, da izrečete JA sebi – svojim čustvom, mejam in potrebam. Na seminarju predstavimo pot do »ljubečega NE«.