Kdo sem in kako vzgajam?

Cilj vzgoje je prenesti svoje vrednote, prepričanja in kulturo na otroke na način, da jim omogočimo, da se razvijejo kot edinstveni posamezniki v odnosu do drugih edinstvenih posameznikov. Vzgoja ne poteka z implementacijo različnih pristopov, ravnanj, napotkov otrokom, pač pa skozi odnose oz. interakcije med družinskimi člani, v katerih odsevajo tako zavestne kot nezavedne misli, prepričanja, vrednote, razpoloženja, konflikti, veselje in sreča staršev. Ti vtisi puščajo trajen vtis na otrokovi duši in telesu ter oblikujejo njegovo osebnost in način, kako vzpostavlja odnose do drugih.

Otroci za zdrav razvoj potrebujejo starševsko vodstvo, ki temelji na avtentičnosti, osebni odgovornosti in enakovrednosti v odnosih. Če želimo otroku ponuditi takšno vodstvo, smo pred izzivom, da stalno ozaveščamo tako svoja čustva in potrebe v vsakodnevnih, predvsem konfliktnih/zahtevnih interakcijah, kot tudi svoja prepričanja in vrednote, ki nas vodijo v ravnanju. Ozaveščenost nam pomaga pri tem, da se na otroka odzivamo na avtentičen način in se izražamo v osebni govorici, s pomočjo katere otroku postavimo okvire za nas sprejemljivega vedenja brez da bi prizadeli njegovo integriteto. Za dobro vodstvo otroka je pomembno, da se naučimo biti pozorni na njegove odzive oz. povratne informacije ter z njim voditi enakovreden dialog, v katerem oba spoznavava drug drugega. Družine namreč najbolje napredujejo takrat, ko nihče nikogar ne poučuje, temveč se vzajemno drug od drugega učimo.

Poleg predstavitve konceptov bomo na podlagi vprašanj in konkretnih primerov ozaveščali, kaj se dogaja v nas, starših, med vzgojnimi ‘zapleti’, ter si pomagali pri njihovem razreševanju z načeli dobrega vodstva.

Srečanje vodi Barbara Brinovec Pribaković, univ. dipl. psihologinja, zasebna varuška in certificirana vodja seminarjev Familylab Slovenija.