OBVLADOVANJE SPOROV Z OTROKI IN MED NJIMI

dvodnevni seminar za starše in strokovne delavce

 

V LJUBLJANI
Sobota, 22. september 2018, od 9h do 17h, in
Nedelja, 23. september 2018, od 9h do 16h

 

Kako konflikt razumeti in kako ravnati

Družinsko harmonijo pogosto zmotijo konflikti, ki se vnemajo med starši in otroki ali pa med otroki. Tako se dogaja v vseh družinah, ne glede na starost otrok, najsi so ti malčki, najstniki ali vmes.

Vsak starš lahko v odnosu z otrokom pričakuje neko mero konfliktov, ki so včasih lahko tudi precej razgreti. Včasih so celo ognjeviti.  Kadar se to dogaja pogosto, lahko vodi v stres, zbuja občutke jeze, negotovosti, zmede in pri nekaterih tudi brezupa.

Na seminarju se boste naučili komunikacijskih veščin, ki pomagajo zmanjšati pogostnost in intenzivnost nesoglasij, ki so sicer nujen pojav v vsaki družini. Naučili se boste tudi, kako stresen konflikt preobrniti v priložnost za učenje in kako okrepiti občutek zaupanja, varnosti in kompetentnosti. Kadar družinska ladja pluje sorazmerno mirno – se pravi, kadar se vsi počutijo varne in del skupine – se starši lažje osredotočimo tudi na otrokov čustveni in socialni razvoj.

Seminar je koristen tudi zato, ker starša, ki se izurita v veščini razvojno usmerjenega razreševanja konfliktov, samodejno izboljšata tudi komunikacijo in sodelovanje med sabo.

 

Naučili se boste:

 • Biti bolj učinkoviti pri preprečevanju in razreševanju konfliktov.
 • Biti bolj prepričani o svojih mejah, kakšne so in kako jih postaviti.
 • Biti bolj empatičen in razumevajoč starš, a obenem tudi bolj odgovoren vodja.
 • Zagotoviti, da se otrok počuti razumljenega in sprejetega in ga opremiti z veščinami, ki so potrebne za konstruktivno soočanje s čustvi vseh vrst.
 • Pomagati otroku razvijati socialne veščine.
 • Se soočati s problemi, ne da bi se vam bilo treba zatekati v kaznovanje, podkupovanje ali ignoriranje problema.
 • Poskrbeti, da konflikt prinese nekaj dobrega – za otroka, za vas, za vaš odnos s partnerjem in za vso družino.

 

Vsakdanje situacije in primeri

Na seminarju se bomo osredotočali na vsakdanje situacije, ki potencialno vodijo v konflikt. Naučili se boste komunikacijskih veščin in veščin za razreševanje konfliktov, ki vam bodo v pomoč pri urejanju velikih in malih nesporazumov ali sporov  med vami in otroki. In še pomembneje: s konflikti se boste naučili ravnati na način, ki bolje podpira socialni, emocionalni in intelektualni razvoj vaših otrok.

Vsebine, ki jih boste spoznavali na seminarju, so uporabne za vse vrste situacij. Obravnavali bomo tipične primere konfliktnih situacij v družini, ki segajo od vsakdanjih do bolj zaskrbljujočih, med drugim:

 • Izbira oblačil
 • Obedi in hrana
 • V trgovini
 • Prihajanje v vrtec in odhajanje iz vrtca
 • Jutranje vstajanje
 • Nesoglasja in konflikti med otroki
 • Togotni izbruhi oz. izjemno razburjeni otroci
 • Otrok, ki se vede destruktivno ali grozeče
 • Fizično nasilen otrok (brcanje, grizenje, tepež …)

Na seminarju se boste naučili, da obstajajo alternative nagrajevanju in kaznovanju. Metodologija temelji na znanstveno dokumentiranih načelih glede motivacije, učenja in odnosov, pa tudi socialnega, čustvenega in moralnega razvoja.

Starejši otroci

Čeprav bo v primerih, ki jih bomo obravnavali na seminarju, govor predvsem o interakciji z mlajšimi otroki, so koncepti, ki jih bomo spoznavali, povsem relevantni tudi za starše starejših otrok in najstnikov.

 

Q&A

Kako je seminar strukturiran?
Seminar traja dva dni: v soboto od 9h do 17h, v nedeljo od 9h do 14h. Učne dejavnosti bodo osredotočene na konkretne in praktične zamisli in veščine, ki jih boste lahko uporabljali v vsakdanjem življenju. Naučili se jih boste prek prezentacij, primerov in zgledov, demonstracij, pa tudi vaj. Poleg tega boste prejeli tudi pisno gradivo.

Moji konflikti z otrokom niso vedno običajni ali preprosti. Moj otrok se včasih tako zjezi, da tepe, brca, kriči, meče reči, pobegne in podobno. Mi bo ta seminar kaj pomagal? 
Bo. Pomemben cilj tega seminarja je naučiti vas, kako ravnati v te vrste situacijah. Dogajajo se bolj pogosto in v več družinah, kot si morda mislite. Podrobno bomo razpravljali o tem, kako je mogoče preprečiti zaostrovanje konflikta, pa tudi kako situacijo razrešiti, kadar naša preventivna prizadevanja ne obrodijo sadov. Poseben poudarek bomo namenili tudi vprašanju, kako doseči, da se iz takšnih situacij tudi kaj trajnega naučimo.

Ali lahko na seminarju vprašam kaj v zvezi z mojim osebnim primerom?
Seveda. Na individualna vprašanja glede določene osebne situacije bomo sicer večinoma odgovarjali v zadnjem delu seminarja. Tako je zato, ker je dobro, če vsi udeleženci v osnovi razumejo temeljne zamisli, ki bodo predstavljene na začetku, preden se lotimo specifičnih odgovorov na individualna vprašanja. Na ta način je odgovarjanje na vprašanja bolj učinkovito, udeležencem pa je olajšano razumevanje.

Komu je seminar namenjen?
Seminar je primeren za vse starše, čeprav drži, da bo večina primerov in zgledov, ki jih bomo obravnavali, vključevala predvsem predšolske otroke. Seminar zelo koristi tudi zaposlenim v vrtcih oz. drugim strokovnim delavcem, ki delajo z otroki in starši. Starši starejših otrok, ljudje, ki pričakujejo prvega, drugega, tretjega ali še kakšnega več otroka – pa celo ljudje brez otrok – vsi so se že udeležili tega seminarja in od njega veliko odnesli. Pravzaprav lahko na tem seminarju pobere dosti modrosti vsak, ki ga zanima umetnost razreševanja konfliktov.

Konflikti v naši družini potekajo predvsem med otroki, ne toliko med nama (staršema) in najinimi otroki. Nama bo seminar v pomoč? 
Seminar je zasnovan predvsem tako, da pomaga ljudem razumeti konflikte med odraslimi in otroki ter z njimi ravnati. Vendar obravnavamo tudi konflikte med otroki, še posebej če se v skupini po tem izkaže potreba. Znati konstruktivno razreševati konflikte med odraslimi in otroki je predpogoj za uspešno upravljanje konfliktov med otroki.

 

Nekatere izmed vsebin, ki jih bomo obravnavali: 

 • Kaj lahko storim, da konflikt preprečim.
 • Kako si z empatijo in veščino aktivnega poslušanja pomagam, da spore rešujem hitreje in umirim otroka, ki je jezen, utrujen, v stiski (ne da bi zrahljal ali opustil svoje meje).
 • Kako naj sprejemam boljše odločitve glede svojih mej, tako da obenem upoštevam tudi otrokovo integriteto in njegov pogled.
 • Različni načini, kako rečemo “ne”, ter kako in kdaj jih lahko najbolj učinkovito uporabim.
 • Res zoprne reči: kako prevzamem odgovornost za svojo vlogo v konfliktu, ki se je slabo končal; kako se lahko sčasoma izboljšam v razreševanju konfliktov z otroki; kako popravim vrzeli v zaupanju, ki jih je povzročil konflikt z otrokom.
 • Neverbalne prvine v komunikaciji.
 • Kako lahko uporabim obravnavana načela, da bo postavljanje mej postalo zame lažje, za otroka pa bolj konstruktivno.
 • Kako lahko ta načela otroku pomagajo razvijati socialne veščine, spoznavati, kako naj sam postavlja meje, ter prepoznavati in spoštovati meje drugih.

 

Mnenje udeležencev:

“Spoznala sva učinkovita in uporabna orodja za preprečevanje in razreševanje konfliktov.”
– Hanna and Ivar

“Končno sva prepričana, da otroku dajeva tisto pravo.”
– Anne and Sigurd

“Odkar sem bil na seminarju, se v konfliktnih situacijah počutim bolj samozavestnega.”
– Hege Obrestad

“Seminar toplo priporočava vsem, ki imajo otroka z močno voljo.”
– nepodpisana

“Hvala za čudovit seminar. To je eden najbolj uporabnih seminarjev, kar sem jih kdaj obiskal.”
– nepodpisan

“Dobri konkretni primeri in rešitve.”
– nepodpisan

“Fenomenalno. Doma nama gospodična zdaj ‘pomaga’ pri vsakodnevnih opravilih, kriz pa skorajda ni več. Ta seminar bi moral biti obvezen za vse starše!”
– Peter

“Seminar nama je zelo pomagal. Zdaj imamo precej manj konfliktov, kar pa jih imamo, jih zlahka in hitro razrešimo. In hvala za dostopno ceno!”
– Anne Gry Venås

“Na seminarju sem doživela nekaj pomembnih aha trenutkov. Udeležiti bi se ga moral vsak starš! Zdaj, ko razumem svojega otroka in ga nimam več samo za ‘težavnega’, sem veliko bolj potrpežljiva.”
– nepodpisana

 

Seminar vodi:

Hans Holter Solhjell, dolgoletni vodja norveškega Familylaba, predavatelj, voditelj seminarjev in delavnic, body terapevt, coach in svetovalec.

Hans vodi in organizira seminarje in delavnice za starše in strokovne delavce že vse od leta 2006. Pred tem je končal študij pedagogike na Univerzi v Oslu in poučeval psihologijo na policijski akademiji v Oslu. Že 25 let se aktivno ukvarja s procesi na področju osebnega razvoja; predvsem se usmerja na področja učenja in spreminjanja, t. i. “body terapije” (k telesu usmerjene terapevtske metode), komunikacijskih veščin, upravljanja konfliktov ipd. Izobraževal se je tudi v metodi Feldenkrais in t.i. “Sounder Sleep System”, pa na področju SE (somatsko doživljanje), je pa tudi certificiran trener TRE (Trauma Release Exercices).

Vsakodnevno se največ ukvarja s svetovanjem in predavanjem staršem ter v šolah in vrtcih in deluje kot terapevt na področju k telesu usmerjenih metod za zdravljenje travme.

Seminar poteka v angleščini brez tolmačenja.

 

Kotizacija:

165 € – predprijave do 10. 8. 2018
190 € – prijave po 10. 8. 2018
290 € – cena za par
135 € – cena za člane FL vzgojnega kluba

V ceno je vključeno tudi sobotno in nedeljsko kosilo (catering). 

Dodatne informacije in prijave:

na info@familylab.si

ali prek e-prijavnice