Vpliv igre na izražanje in obvladovanje agresivnosti

Agresivnost spada med osnovna človekova čustva in je pomembna za preživetje. Človek potrebuje mnogo let, da se jo nauči konstruktivno izražati. Vendar imajo danes otroci premalo maneverskega prostora za spoznavanje in kultiviranje lastne agresivnosti. V vrtcih, šolah in včasih tudi doma praviloma veljajo vsi izrazi agresivnosti za negativne in nezaželjene, marsikdaj tudi za prepovedane.

Svobodne igre, prek katere otroci med drugim spoznavajo, se učijo izražati in obvladovati svoja čustva, pa je vse manj. Otroci se preko igre spontano soočajo s strahom in jezo in se učijo, kako reagirati v nepredvidljivih in čustveno močnih situacijah. Prijatelji se med seboj pogosto igrajo rokoborbe in vojne. Predšolski otroci imajo radi domišljijske igre, s tematikami, ki provocirajo močna, tudi tako imenovana negativna čustva.

Med igro lahko pride tudi do resničnih prepirov, pospremljenih z jezo. Če otroci niso ves čas nadzorovani s strani odraslih se imajo skozi prepir priložnost naučiti kako se zaščititi, kako reševati probleme in se pogajati, ter kako regulirati svoja čustva. Ko tako sami razrešijo prepir, na koncu celo velikokrat reagirajo empatično.

Na seminarju si bomo ogledali primere, kako lahko prosta igra vpliva na otrokovo izražanje in učenje obvladovanja agresivnosti.

Srečanje vodi Urša Plešnar, uni.dipl.socologinja, idejna vodja in gonilna sila projekta Gozdalnica – gozdni vrtec, izkušena gozdna varuška mnogim predšolskim in šolskim otrokom, od leta 2016 pa tudi certificirana vodja seminarjev pri Familylab Slovenija.