EMPATIJA – ODNOS – DIALOG

Dvodnevna konferenca za strokovne delavce in starše

 

Petek, 26. januarja, in sobota, 27. januarja 2018, v veliki dvorani OŠ Brezovica

 

Empatija je v zadnjih letih postala ena tistih modnih besed, ki jih radi izrekamo, ne da bi zares razumeli, kakšno idejo nosijo v sebi, še manj, kako naj v skladu z idejo živimo, vse pač v lažnem upanju, da naj bi že samo to prineslo čudežni preobrat. A ponavadi ne gre tako preprosto. Zato smo pripravili konferenco za starše in strokovne delavce, kjer se bomo ukvarjali z empatijo na razne načine in z raznih plati.

Kaj sploh je empatija? Od kod izhaja? Čemu je namenjena? Zakaj je dobra za človeka in človeštvo, tako posameznika kot družbo? Kako jo krepimo? Kako jo zatremo? Kako jo udejanjamo? Kako lahko pomagamo otrokom, da jo v teku odraščanja in šolanja razvijajo, namesto da bi trli semena, od koder klije? Kaj nam lahko prinese? Zakaj je tako zelo – in vse bolj – ključna?

Iskali bomo odgovore na prav takšna vprašanja, ponudili smernice za razmišljanje, pa tudi kopico praktičnih zamisli za razvijanje in krepitev empatije, tako pri sebi kot pri tistih, za katere skrbimo, naših otrocih, učencih, dijakih. Zakaj? Ker menimo, da je prav to najpomembnejše in najbolj dragoceno, kar lahko naredimo za otroke: jim pomagamo, da najdejo notranjo gotovost oz. varnost, svoj notranji mir. Samo tisti, ki je v ozaveščenem stiku s sabo in svojimi občutji, ki pozna in zna imenovati svoja čustva, ki jih po tej poti tudi zmore obvladovati, je sposoben razviti globok in pristen stik z drugimi ter se uveljaviti v vse kompleksnejšem svetu, v družbi, ki se vse hitreje spreminja in v kateri je vse težje najti vzore in vzornike.

Osebno ravnovesje kot odsev našega notranjega odnosa oziroma notranje drže do samih sebe preprečuje, da bi se pustili izkoriščati drugim in tudi samim sebi. Zato vsi, otroci in tudi odrasli, bolj kot karkoli drugega potrebujemo podporo pri krepitvi svoje sposobnosti za notranje umirjanje. In tega se lahko naučimo.

Zato z veselim vznemirjenjem vabimo na dvodnevno konferenco o empatiji, odnosni kompetenci in dialogusveti trojici kompetentnega starša, vzgojitelja, učitelja, pedagoga. Kot govorci se bodo ekipi izkušenih Familylabovih sodelavk iz domačih logov tokrat pridružili tudi naši tuji mentorji Jesper Juul, Helle Jensen, Katinka Gøtzsche in Dušanka Kosanović, vsi izjemni edukatorji in mednarodni strokovnjaki za obravnavana vprašanja in teme.

Pridite po vir navdiha, novo znanje in nove ideje!
Stare preprosto ne zadoščajo več.

 

P.S. Za občutek, v kakšnem duhu in miselni naravnanosti bo potekala konferenca, pa si lahko tule preberete nekaj odlomkov iz najnovejše Juulove knjige Empatija – pot do sebe in do drugega, ki nas je navdihnila in spodbudila k pripravi konference. Ob prijavi jo lahko naročite po dodatno znižani ceni, na voljo pa bo tudi na kraju dogodka.

 

Program – petek, 26. januar 2018

 

13:00 – 14:00 Registracija udeležencev
14:00 – 14:15 Pozdrav in uvodni nagovor
14:15 – 16:00 Helle Jensen: EMPATIJA – MODROST SRCA  (predavanje o rabi pentagona pri delu z otroki in mladostniki ter s strokovnimi delavci, ki delajo z otroki in mladostniki)
16:00 – 16:30 Maša Vidmar: EMPATIJA V RAZISKOVALNI IN STROKOVNI PRAKSI (predstavitev dveh aktualnih projektov, namenjenih razvoju empatije in odnosne kompetentnosti pedagoških delavcev)
16:30 – 17:00 Odmor – kava, voda, rogljički
17:00 – 19:00 Na izbiro:

  • Tina Bregant: EMPATIJA IN ČUJEČNOSTnajmočnejši sili vedenjskih sprememb (predavanje, v dvorani, neomejena udeležba)
  • Katja R. Nikitovič, Ursula Obreza: V DIALOGU S STARŠI – MED EMPATIJO IN STROKOVNO AVTONOMIJO (delavnica, namenjena pedagoškim delavcem; max. 25 udeležencev – NI VEČ PROSTIH MEST)
  • Polona Klopčič: PRIMER URE GIBANJA/ŠPORTA/ŠP. VZGOJE Z EMPATIJO (delavnica za športne pedagoge, razredne učiteljice in vzgojiteljice; max 30 udeležencev)
  • Urša Plešnar: IGRA V NARAVI – VRAČANJE K SEBI (delavnica, namenjena starem in vsem, ki se poklicno ukvarjajo z otroki; max. 20 udeležencev)
  • Erika Plevel: EMPATIJA DO SEBE (delavnica, namenjena staršem; max. 20 udeležencev – še 4 prosta mesta!
19:00 – 19:45 Milan Hosta: SKOZI IGRIVO AGRESIVNOST DO EMPATIJE (predavanje)
19:45 – 20:00 Skupna vaja iz čuječnosti za nasvidenje (vodi Ksenija Zor)
20:00 Zaključni pozdrav in navodila za naslednji dan

Program – sobota, 27. januar 2018

 

9:00 – 10:00 Registracija udeležencev / kava, čaj, knjigarna
10:00 – 10:10 Pozdrav in navodila glede poteka dneva
10:10 – 11:10 Darja Barborič Vesel: EMPATIJA DO STARŠEV – POGOJ ZA PARTNERSKI ODNOS (o umetnosti dialoga s starši)
11:10 – 12:10 Nina Babič: STROG, SIMPATIČEN, EMPATIČEN (o umetnosti odnosa z mladimi)
12:10 – 13:30 Odmor za kosilo 
13:30 – 15:30  JESPER JUUL odgovarja na vprašanja udeležencev (prek skypa s konsekutivnim tolmačenjem)
 15:30 – 16:00 Odmor – kava, čaj, rogljički – knjigarna
16:00 – 18:00 Na izbiro:

  • Helena Primic: IZVOR EMPATIJE IN KAJ POMENI BITI EMPATIČEN  (1h predavanje) in Ksenija Zor, Janja Sedlaček: ČUJEČI DO SEBE IN DO OTROKA (1h delavnica)
  • Katinka Gøtzsche: BITI SAM SVOJ – BITI SKUPAJ (delavnica, namenjena staršem in pedagoškim delavcem; max. 30 udeležencev)
  • Dušanka Kosanović: KAJ, KO JE PREVEČ? KO EMPATIJA DO DRUGIH ZASENČI LASTNO DOBROBIT? (delavnica, namenjena pedagoškim delavcem; max. 25 udeležencev)
  • Nina Babič: ČE ŽE, ME NADERI EMPATIČNO (delavnica o komunikaciji med otroki in odraslimi v šolskem prostoru; še 2 prosti mesti!)
  • Ana Bogdan: MOJSTRSTVO DIALOGA (delavnica, namenjena pedagoškim delavcem; še 6 prostih mest!)
 18:00 – 18:15 Skupna vaja iz čuječnosti za nasvidenje (vodi Ksenija Zor)
18:15 – 18:45 SKLEPNI DIALOG – moderiran pogovor med izvajalci in udeleženci, možnost zadnjih vprašanj
18:45 – 19:00 Zaključni pozdrav, zahvala in povabilo v knjigarno

 

Podrobnosti o vsebini posameznih predavanj in delavnic najdete tule.

Dodatne informacije in skupinske prijave na info@familylab.si ali na 040 49 00 49 (Ivana Gradišnik).

Prijave po e-prijavnici.

 

Kotizacija

Osnovna – oba dneva 210 €
Osnovna – petek 95 €
Osnovna – sobota 135€
Predprijavna (do 20.12.) – oba dneva 180 €
Predprijavna (do 20.12.) – petek 80 €
Predprijavna (do 20.12.) – sobota 120 €
Za člane FL vzgojnega kluba 160 €
Popusti:
Za študente (do 26. leta) 40 % (na osnovno ceno)
Za pare 20 % (na osnovno ceno)
Za 5 ali več oseb iz iste ustanove 20 % (na osnovno ceno)
Za 10 ali več oseb iz iste ustanove 25 % (na osnovno ceno)
Knjiga “EMPATIJA” ob prijavi (opcijsko, prevzem na konferenci) 14,50 €   (MPC 19,99 €)
Popusti se med sabo ne seštevajo

 

Vse cene vključujejo udeležbo na dogodku, gradivookrepčila med odmori in sobotno kosilo (mesno ali vegetarijansko) na kraju dogodka.

Poskrbljeno bo tudi za konsekutivno tolmačenje.

Na območju OŠ Brezovica je na voljo dovolj brezplačnih parkirišč za vse udeležence.