V samoizolaciji z Nino Babič:

DOLGČAS

DRAGI MOJI.

Dolgčas je treba pozdraviti. Velikokrat mislimo, da je stanje dolgčasa potrebno takoj preusmeriti, izničiti, odpraviti. Okolje nam ponuja nešteto možnosti in starši včasih naredijo vse, da bi otroku preprečili stanje, ko »mu je tečno«, ko ne ve, kaj bi s seboj. Dolgčas je v resnici neprijetno stanje, ki – če vztraja – nudi enkratno možnost aktiviranja lastnih potencialov. Kaj to pomeni? Če vztrajamo v neugodju, pričnemo iskati stvari in aktivnosti, ki so resnično v skladu z našimi interesi, sposobnostmi, z našo osebnostjo. Mašila ali izbiranje aktivnosti po principu »kar nekaj« nas odmaknejo od ustvarjalnosti. Prekinejo neugodje in omogočijo ugodje, a le za kratek čas.

Zelo smo si različni. Če bi pametovala, da berite dobre psihološke romane (ruski realisti so moja izbira, nikakor ne izbira vseh odraslih), bi spodbudila le mlade, podobne meni. Joga je sprostilna dejavnost mnogih, jaz potrebujem šport (z žogo, obvezno). Pišite dnevnik – kaj pa tisti, ki se ne znajo pisno izražati? Dajte svoja čustva na platno – lahko, da vam likovno izražanje ne pomeni prav nič. Skratka, kar hočem povedati, je to, da splošnih pravil zapolnjevanja dolgčasa ni. Vračam se na individualne razlike in vas spodbujam, da si dovolite, da vas dolgčas pripelje na rob frustracije. Takrat boste našli točno tisto, kar potrebujete, da ga kakovostno preženete. Nabor, ki ga skušam zbrati, je samo spodbujanje idej za vse nas.

Pogled skozi okno pomirja. Sonce vabi, vendar upoštevajte omejevanje druženja in se nadihajte svežega zraka sami oz. v okviru svoje družine. Na videz je vse mirno, v resnici ne vemo, kaj se dogaja. Navidezno velikokrat ni realno. Nihče ne ve o drugem več, kot nam le-ta želi pokazati. Ne zavidajte na pamet, bodite hvaležni za vse, kar imate. Dan za dnem nam bo uspelo.

Vprašanje danes za vse, mlade in stare – zakaj počnem stvari, ki jih počnem?  Ker to počnejo vsi … ker bodo drugače slabo mislili o meni … ker imam to rad in me pomirja … ker ne znam drugače … ker me osrečuje … ne vem … ker moram (teh ni malo in prav je tako) … Najdite svoj odgovor in odvrzite iz prostočasnih dejavnosti tisto, kar ni v skladu z vami. Bo lažje. Srečno!

Čakam na predloge, prilagam pa enega »lušnega«.

Moj hrbet srednjih let se že upira sedanju za ekranom – še sreča, bom rekla.

Bodite dobro,
Nina

* * * * * * * * * * * *

Prva ideja za preživljanje prostega časa – zmešajte vse kocke, ki jih imate (tudi najmanjše delce) in ustvarjajte po navodilih ali navdihu. Vzame veliko časa, rezultat je mešanica idej, truda in vztrajnosti – zadovoljstvo je zato zagotovljeno.

* * * * * * * * * *
Nina Babič je Familylabova sodelavka, ki je redno zaposlena na OŠ Martina Konšaka v Mariboru, kjer kot psihologinja vodi svetovalno službo. V prostem času deluje tudi kot predsednica mariborske ZPM in kot strokovna sodelavka številnih drugih nevladnih organizacij, ki delujejo v dobrobit družin in/ali otrok. Sama sebi pravi “familylabova štajerska izpostava”, vodja Familylaba pa jo rada označi kot “avtentičnost na dveh nogah”.

Z učenci, starši in sodelavci svoje šole tudi v tem času, ko so šole zaradi virusa korona zaprte, ves čas ohranja stik in jih vsak dan posebej nagovori. Morda pridejo njeni predlogi in pogledi na dolgčas prav tudi vam in vašim otrokom. 😊