Pedokinetika® odpira pot izražanja potenciala staršev in otrok


pedokinetika_orgPedokinetika®
ali kako preko gibanja in dotika posredujemo in vplivamo na povezovanje zdravih vzorcev delovanja in mišljenja (starševega in dojenčkovega), vse od rojstva dalje.Utemeljiteljica razvojnega koncepta Andreja Semolič
 je športna pedagoginja in mednarodno certificiran praktik Feldenkrais® metode. Z dvajsetletnim delom  na področju gibalnega razvoja je skozi osebno izkušnjo, akademski študij  in prakso integrirala razvojne funkcionalne prijeme pedokinetike na Feldenkraisov način. Koncept z razvojnimi funkcionalnimi prijemi poudarja izvorno gibanje v zgodnjem razvojnem obdobju do postavitve na dve nogi. S tem dodaja pomemben pečat v razumevanju zgodnjega razvoja človeka tako v Sloveniji kot tujini.

prenos-ravnotezjaAndreja izhaja iz zavedanja, da se človek razvija in izraža preko gibanja. Zavedanje skozi fizično manifestacijo preko giba in dotika je inovativen in revolucionaren pristop do odnosa in vzgoje potomcev in bodoče generacije, ki je l. 2011 pridobil evropski certifkat. Kako kot posameznik  izkušnje uporabljamo v procesu nevrološkega razvoja in  kako starši in edukatorji dopuščamo zdrav razvoj, je zlito v funkcionalne prijeme pedokinetike – RFP, preko katerih se dotaknemo zorenja zdravih vzorcev in vplivamo na organizacijo delovanja in mišljenja. Zavemo se, kaj je to aktiviranje potenciala genoma človeka.

V razvoj otroka se vsak starš tako ali tako vsakodnevno vpleta.  Zato se zavedati načina, kako to počne, pomembno tako v preventivi kot tudi v danih možnostih oblikovanja samega sebe in spoznavanju, kaj dopuščamo, česa ne in zakaj tako.

Izražamo se na podlagi doživetih izkušenj, ki jih pridobivamo skozi razvoj, ki poteka naše celo življenje. Kako ga doživljamo in zakaj je zavedanje gibanja tako pomembno v odnosu do nege in stika z novorojenčkom, se lahko seznanite na lekcijah pedokinetike v prostorih ustanov: Zdrdarilni-bon-zadnja-stranavo gibanje, Družinski center Mala Ulica, Igriv Svet, BabyFit, Eko-dojenček, Igralnica pod mavrico.

Zakaj potrebuje dojenček več kot le rokovanje, nego in skrb, se lahko informirate in preizkusite na učnih urah pedokinetike. Prva učna ura je namenjena spoznavno zaznavnem uvidu izkušenj, ki jih otrok pridobiva preko odnosa in stika z nami.

Ob vpisu v Familylabov vzgojni klub prejmete bonus, ki vas popelje do prve učne ure pedokinetike®. Koristite ga lahko na avtoriziranih lokacijah pod vodenjem certificiranih praktikov pedokinetike® v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru, Celju.

Preko razvojnih funkcionalnih prijemov pedokinetike®, starši lahko dvigujemo stopnjo zavedanja glede načina, kako vstopamo v stik z otrokom, tako da lahko dojenčku nudimo optimalno okolje zorenja živčno-mišičnih procesov, ki se vzpostavljajo ne le zaradi anatomske rasti, ampak predvsem zaradi informacij, ki jih sprejema. Le te pa doživlja nenehno v različnih položajih in stikih z različno podlago preko celega dneva. Skozi odnos, ki ga aktivno soustvarjamo, prepuščamo, da sočasno tečeta najmanj dva razvojna procesa.

Pedokinetiki se v te sočasne procese vpletamo čutno, z zavedanjem in predvsem odgovorno, vse z namenom aktivacije genoma človeka, ki se prav zaradi doživetih izkušenj transformirajo v ključne razvojne vzorce, ki se pri otroku formirajo v procesu sinaptogeneze. S Feldenkrais metodo vzpostavlja certificiran Feldenkrais® praktik  za odrasle nova izhodišča, ki jih odrasli sam reorganizira v nove in predvsem funkcionalne vzorce delovanja in mišljenja.