Smilla Lynggaard

gulbilled egoPred 11 leti sem prvič postala mama. Zgodnja leta materinstva so bila dokaj neprijetna in polna občutkov krivde. Veliko energije sem zapravila z vprašanjem: »Ali sem dovolj dobra mati?”

V pogovoru s prijatelji, družino in na internetu sem našla mnoge odgovore, ki pa so si nasprotovali in se tudi niso povsem ujemali z mojimi osebnimi vrednotami. Nekega dne sem sklenila, da bom piskala svoje odgovore. Želela sem spoznati, kaj so moje vrednote. Ne samo kot mame, ampak tudi mene same kot osebe. Nenadoma mi je postalo jasno, da sem veliko več kot “samo” mama. Vse je postalo veliko lažje, in ugotovila sem, kakšna želim biti kot oseba. Tako je postalo veliko mojih odločitev otročje lahkih.

To je zelo pomembno pri delu, ki ga opravljam kot družinska svetovalka. Zavedati se moramo, da smo vsi veliko več kot le starši. Ko sem bila prvič v stiku s svojimi vrednotami, sem dobila odgovore tudi na mnoga vprašanja v zvezi z mojim otrokom.

Kot družinska svetovalka delujem na podlagi temeljnega prepričanja, da obstaja toliko načinov starševstva, kolikor je staršev. Kar deluje za vašega bližnjega, morda ne bo delovalo za vas in vašo družino – in to je čisto okej. Moj nasvet je: recite zbogom krivdi. Namesto tega se osredotočite na občutek lastne vrednosti, ki naj postane podlaga vašega starševstva. Cilj je okrepiti vas kot starša.

Sicer sem kvalificirana učiteljica; delovala sem v številnih pedagoških ustanovah, z jaslicami, vrtcem in posebnimi zavodi vred. Poleg tega sem se na Kemplerjevem inštitutu in drugod posebej izobraževala na področju reševanja konfliktov, čuječnosti (mindfulness), pa tudi v komunikaciji, odnosnem coachingu in družinskem svetovanju.