Ksenja Kos

Kosuniv. dipl. ped. in prof. soc., soc. ped.

Moje raziskovanje človeka in medsebojnih odnosov, predvsem pa preventivnega dela, me pelje na različna področja. Izkušnje pridobivam preko usposabljanj strokovnih delavcev osnovnih in srednjih šol na področju občutka lastne vrednosti (vodim 8-urne in 16-urne seminarje) in šol za starše (izvajam delavnice in predavanja). Sem strokovna delavka na osnovni šoli, kjer pokrivam področje otrok s posebnimi potrebami (delam po metodi pedagoške oz. edukacijske kineziologije). Kot transakcijsko analitični psihoterapevt izvajam individualno svetovalno terapijo v privatni praksi. Vodim svetovalne skupine za starše.

Sem mama 18-letne Anje in 13-letne Lee, ki me spretno učita starševstva: »Hej, mami, zdajle si doma, zato lahko nehaš s »psihologiziranjem!« Uživam v družbi otrok in mladostnikov. (Kolegi mi pravijo, da se mi pozna tole moje druženje z njimi takoj, ko odprem usta.) Srečujem se z njihovimi motnjami, težavami in težavicami (od vedenjskih, čustvenih do učnih). Vsak dan dokazujejo, da je ravno v njih samih moč za spreminjanje in napredovanje. Pokam od zadovoljstva, ko si to tudi dokažejo.

Kje so pa starši? Nepogrešljivi! Najpomembnejši v življenju! Takšna moč je v nas starših. Zavedajmo se je, da jo lahko zdravo vnesemo v odnos z našimi otroki. Tisto najboljše, kar starši lahko naredimo za otroke je, da se zavedamo samih sebe.

Preberi članke:
Oči je dobil sina
Kip
Biti z najstnico