Marjana Škalič

Sem sredi štiridesetih, poročena 25 let, mama enega dekleta in dveh fantov. Srečen zakon in izpolnjujoče družinsko življenje doživljam kot svoj najpomembnejši življenjski dosežek (do sedaj), kateremu sem tudi posvetila precej let, ko nisem delala v poklicu, ampak sem se posvečala samo družini. Pred tem obdobjem sem diplomirala iz psihologije in opravila pripravništvo v svetovalni službi osnovne šole. V zadnjih nekaj letih sem se izobraževala in pridobivala izkušnje na področju psihoterapije ter delovala kot prostovoljka v okviru Slovenske filantropije (predavanja na področju duševnega zdravja in osebne rasti) in Društva DAM (vodenje skupine za samopomoč).

Skozi osnovnošolska leta mojih otrok je postopno raslo in se stopnjevalo zavedanje, da naš šolski sistem za veliko otrok ne predstavlja dovolj spodbudnega okolja za razvoj, marsikateremu celo povzroča škodo. V občutenju nuje, da je treba nekaj spremeniti, sem začela pisati blog z naslovom Kje vas čevelj žuli? – Šolstvo in ustanovila istoimensko facebook skupino. Vsi, ki čutite podobno, ste vabljeni zraven, ne glede na to ali ste starši, učitelji, učenci ali kaj drugega. Upam, da bo moje pisanje in pa združevanje podobno mislečih sčasoma privedlo do konkretnih akcij.

Zame je v življenju pomembno biti to, kar sem; odločati se po svoje, v skladu s sabo, ne glede na mnenja okolice; živeti svojo lastno resnico, živeti brez maske; govoriti resnico – na zdravilen način; prisluhniti drugim – njihovim osebnim resnicam, brez projiciranja. Familylabove vrednote – avtentičnost, dostojanstvo, integriteta in osebna odgovornost zato povsem resonirajo z mojim načinom življenja. Poglabljati se vanje in jih predajati naprej mi pomeni pomembno življenjsko poslanstvo.

 

Preberi članke:
Slovenska šola – vrednote v teoriji in praksi
Ko se začne šola
So domače naloge nujno zlo
Pozitivna disciplina
Šola po principih Jesperja Juula
Javno in zasebno šolstvo ali kdo koga ogroža
Odnos učitelji – učenci – starši: primer slabe prakse
Standardizacija v šolstvu