Kako v miru živeti z njimi in s sabo

Življenje z otrokom z močno voljo ni vedno preprosto. Otroci z močno voljo so avtonomni, mislijo s svojo glavo, so energični, odločni, radovedni, ustvarjalni – in so še marsikaj, kar se ne rima z »lahkotno«. Nemara se že leta sprašuješ: »Kaj delam narobe?«, ker je v tvoji družini vedno glede vsega tak špetir, in »Zakaj se je treba o vsem pogajati?« Morda pa sta ravno sprevidela, da vajin triletnik ne namerava besnenja kar opustiti in ga najbrž tudi nikoli ne bo.

Ta knjiga vama bo pomagala ustvariti družinsko življenje, ki upošteva potrebe tako staršev kot otrok, ne da bi se vam bilo treba odreči rečem, ki so v vaši družini najpomembnejše. Knjiga je namenjena staršem otrok, starih od 3 do 12 let. To je kar velik razpon. Za to obstaja preprost razlog: v resnici ne gre toliko za tvojega otroka kot zate. V knjigi se osredotočam na to, kako lahko kot mama ali oče in kot posameznik spremeniš ustaljeno miselnost in se bolje zaveš, kaj je v tvoji družini pravzaprav možno. Zato bo starš triletnika z močno voljo od knjige odnesel povsem prav toliko kot tisti, čigar otrok jih šteje že dvanajst.

Cena v predprodaji do 7. 3. 2019: 15,90 €

Redna cena: 19,90 €
Pakiranje in poštnina: 1,50 €
Za člane Familylabovega vzgojnega kluba je poštnina gratis.


Naročila na: info@familylab.si

Založba: Inštitut za sodobno družino Manami, 2019


Iz knjige:

PREDGOVOR JESPERJA JUULA

Naslov te knjige je ustrezen, precizen in ravno prav provokativen. Mnogim staršem zelo različnih otrok ni prav lahko pogledati svojega podmladka, ga do kraja sprejeti tako s srcem kot z umom ter šepniti samemu sebi: »Moj otrok si in čeprav si drugačen, kot sem si te zamišljal, si popolnoma v redu takšen, kot si. Le jaz moram še premakniti nekaj koščkov sestavljanke, preden ti bom lahko mama/oče z enako lahkoto, kot si ti – ti.«

Tako kot avtorica imam tudi sam mešane občutke ob ustvarjanju še enega termina za še eno kategorijo otrok. Zadnja leta namreč vidimo, kako strokovnjaki pretirano zagnano postavljajo otrokom diagnoze, pa tudi starši sami se nerazumljivo radi nagibajo k temu, da so olajšani, ko odkrijejo predalček, za katerega se jim zdi, da ustreza njihovemu otroku, nato pa sebe in otroka ukalupijo v takšno ali drugačno kategorično mentalno držo, ki jo vsiljujejo tudi okolici. A prav v tem je moč naslova in vsebine te knjige – pokažeta, kaj lahko naredijo starši zase, da zagotovijo prostor za potrebe in omejitve obojih, tako sebe kot otrok.

Privilegij in izziv za starše in sorojence je, da bo otrok z močno voljo pokazal vse plati svoje osebnosti in značaja neposredno in brez zadržkov prav tistim, ki jih ima najraje, kajti pričakuje, da bo ljubljen prav takšen, kakršen pač je. Ko je deležen tega, postopoma postaja bolj odprt za sprejemanje posebnosti in potreb drugih, ob tem pa razvija empatijo in socialno inteligentnost. Dandanes ni več dosti otrok, ki bi živeli v strahu pred tem, da jih bodo drugi obsojali ali se od njih odmaknili. Čeprav njihovo dušo močno zaznamujeta osamljenost in hrepenenje, otroci niti približno niso več tako nagnjeni k temu, da bi se odrekli svoji identiteti, kot je to veljalo nekoč, ko je bilo še zakonito in družbeno sprejemljivo posegati po nasilju, zato da smo jih »ponormalili«.

Ne verjamem, da bodo strokovnjaki in starši kdajkoli opustili svoje sanje in zamisli o tem, kakšni naj bodo otroci in kako naj se vedejo. Še naprej bodo primerjali otroke s svojimi predstavami o njih in nekateri otroci bodo potegnili kratko in postali žrtev potrebe odraslih po sprejetosti v okoliško skupnost. Otroci z močno voljo, o katerih govori ta knjiga, so zaradi svoje značilnosti, da je z njimi zelo težko manipulirati, nenehna priložnost za refleksijo. Popolnoma se strinjam z avtoričino željo, naj bi jim dali možnost, da obogatijo življenje staršev in sorojencev, ter tako razvijajo zdravo samospoštovanje, kar je nujen predpogoj, če želimo krepiti tudi njihovo zmožnost za prilaganje skupnosti.

Jesper Juul, avtor in družinski terapevt

 


Trije sklopi: Sprejemanje, Dobro počutje družine, Korak naprej

Knjiga je razdeljena na tri glavne sklope. Prvi, imenovan “Sprejemanje”, govori o tem, da moraš kot starš sprejeti dejstvo, da tvoj otrok ni kot drugi otroci. Zato od njega ne moreš pričakovati enakih reči, kot jih tvoji prijatelji in sorodniki pričakujejo od svojih. In narobe – ne ti ne tvoja okolica ne moreta pričakovati, da bo vaša družina delovala v skladu z enakimi zahtevami kot večina. Tvoj otrok je drugačen, zato moraš tudi ti kot starš ravnati drugače. Tvoj način ni ne boljši ne slabši od drugih, je le eden od načinov, kako biti družina.

Drugi sklop, imenovan “Dobro počutje družine”, ti lahko pomaga oceniti temperaturo vašega družinskega življenja. Kako je tam, kjer bi se ti in tvoja družina morali naužiti miru in nadihati? Zelo verjetno vaš dom še zdaleč ni mirni otoček, kar bi domače ognjišče in družinsko življenje morala biti. Pogosto besedna zveza »vojno območje« bolj natančno opisuje vsakdanje življenje, ki ga polnijo vkopanje v jarke, jeza, nizko samospoštovanje in izjemno visoka stopnja ranljivosti. K sreči ni treba, da to ostane vaša resničnost tudi v prihodnosti. V drugem delu knjige namreč lahko spoznaš še več plati svojega otroka in odkriješ, kako jih najbolje podpreti.

Zadnji, tretji sklop, imenovanem “Korak naprej”, pa je praktičen vodnik, ki govori o tem, kako velja spreminjati neučinkovite vzorce vedenja in kako ustvarjati najboljše možno življenje tako za otroka kot za celotno družino.

Ne, življenje z močnovoljnim otrokom resnično ni vedno preprosto. Toda lahko je zabavno, navdihujoče, poučno in, kar je najpomembnejše, polno barvnih odtenkov.

Vaje

V knjigi srečaš različne vrste vaj: dihalne vaje, reflektivne vaje in navodila za delovanje. Dihalne vaje so preproste in jih lahko izvajata nemudoma, vendar bodo učinki opazni le, če jih bosta izvajala pogosto. Reflektivne vaje so povezane s ozaveščanjem tega, katere vrednote so zate pomembne, kje so tvoje meje in kako si najbolje pomagati, ko je doma rompompom. Tretja vrsta vaj, tako imenovana “Navodila za delovanje”, pa pomagajo spremeniti tvoj dosedanji pristop in toge miselne vzorce.