Otroci z močno voljo

Obstajajo otroci, za katere je bistvenega pomena, da lahko rečejo ne, še preden lahko rečejo ja. Otroci, ki so že vse od rojstva bolj samostojni in odločni kot večina drugih otrok. Razločujejo se od večine otrok, ki se z veseljem stopijo s svojimi starši in se rade volje odpovejo svojim mejam za to, da uživajo toplino in skrb.

To so otroci, ob katerih se starši včasih počutimo, kot da so močnejši od nas. Borijo se za vsako stvar in ko se jim zoperstavimo, postane njihov upor še močnejši. Ko poskušamo rešiti probleme tako, kot jih rešujem z drugimi otroki, problemi ekspandirajo. Vedno želijo imeti kontrolo nad lastnim telesom in življenjem. Ko se nekaj odločijo, jih ne moremo premakniti z nobeno manipulacijo ali grožnjo. Stvari naredijo le, če verjamejo, da so bile njihova ideja,…

Nekateri otroci se tako obnašajo predvsem doma, drugi pa tudi v vrtcu in šoli. Za starše so ti otroci huda preizkušnja, saj imamo neprenehoma občutek, da se do otrok ne vedemo prav ali da ti zavračajo našo ljubezen.

Na seminarju bomo govorilo o tem, kako lahko znižamo raven konfliktov v družini in z našimi odločnimi otroki navežemo dober stik.

Srečanje vodi Urša Plešnar, uni.dipl.socologinja, idejna vodja in gonilna sila projekta Gozdalnica – gozdni vrtec, izkušena gozdna varuška mnogim predšolskim in šolskim otrokom, od leta 2016 pa tudi certificirana vodja seminarjev pri Familylab Slovenija.