U
M

Ursula Obreza

Sem univerzitetna diplomirana psihologinja, svetovalna delavka v vrtcu, ljubiteljica dobrega filma in še boljše knjige, ki vedno znova postavim druženje v vseh oblikah in barvah pred naloge in dolžnosti.

Ni naključje, torej, da sem se odločila za študij psihologije. Moji ljubezni do srečevanja z ljudmi je na pleča bila vedno naložena tudi polna vreča dvomov in vprašanj. In študij psihologije je bil moj prvi poskus, da bi to vrečo odložila.

Študij mi je dal ogromno in še več, med drugim tudi izrazit in nedvoumen občutek, da bom delala na področju vzgoje in izobraževanja, v svetovanju in psihoterapiji. Ker sem globoko prepričana, da mora psihoterapevt imeti vsaj kakšen siv las, sem za začetek izbrala osnovno šolo. In takoj spoznala, da ne znam in ne morem odgovoriti na vprašanja otrok in družin, s katerimi sem se srečevala pri svojem delu. Da poznavanje tehnik in metod in kopica znanja ne prinese nujno rezultatov, da dneve zaključujem nezadovoljna in izčrpana. Ker sem take sorte, da ob težavah reagiram, sem se takoj vpisala na študij transakcijske analize. Znanje, ki sem ga pridobila, in izkušnja s psihoterapevtskim odnosom, me je osebno obogatila ter osmislila in pojasnila marsikatero delovno izkušnjo.

Rojstvo prvega otroka je poskrbelo za poklicni prehod iz osnovne šole v vrtec. Rojstvo obeh otrok pa je pripomoglo k temu, da je zmanjkalo časa, da bi začela s terapevtsko prakso. Tako zaenkrat ostaja korak, ki ga še bom naredila.

Bolj po naključju kot ne sem se srečala s slovenskim FamilyLabom, kjer sem spoznala zagnano ekipo zanimivih ljudi iz mnogoterih svetov, ki so me takoj prevzeli. Ob branju knjig Jesperja Juula pa sem našla jezik, ki ni v ničemer predstavljal poenostavitve psiholoških »resnic«, vendar zmogel biti razumljiv in zanimiv vsakomur, ki je prišel z njim v stik. V poplavi priročnikov in člankov, ki so o družinah, predvsem pa o starševstvu, pisali kot o izvajanju navodil v stilu »Trije koraki do uspeha«, je bilo to točno tisto, kar smo starši potrebovali.

Moje strokovno zanimanje za družine v času nosečnosti, poroda in predšolskih otrok se je skozi leta samo še okrepilo in pri FamilyLabu sem poleg vrtca našla še en svet, v katerem želim tudi sama prispevati.

Preberi članke:
Starši so kapitani, ki upoštevajo posadko