U
M

Inspirativni seminar: KAKO Z DIALOGOM PODPRETI CELOSTNI PSIHOSOCIALNI RAZVOJ OTROK? (Ajdovščina)

28.03.2023 - 28.03.2023

}17:00 - 20:00
Ljudska univerza Ajdovščina, Stritarjeva 1a, Ajdovščina

SERIJA PREDAVANJ V ŽIVO V AJDOVŠČINI!

»Kaj je družina? Družina je odnos. Vse različne družine – velike in majhne, sestavljene, enostarševske in krušne družine – povezuje odnos med njenimi člani. Najpomembnejše je prav to, kar se dogaja med ljudmi. Ko govorimo o tem, kaj je prav in kaj narobe, kaj storiti in česa ne, ko govorimo o vprašanjih morale, potem govorimo o vsebini. Katera so naša nesoglasja in težave, katera pravila naj vzpostavimo, katere so možne rešitve? Vsa ta vprašanja, ki se nanašajo na vsebino, so pomembna. Pomembnejši od vsebine pa je proces. Najpomembnejše vprašanje torej ni vprašanje kaj, temveč kako.«
(Jesper Juul)

Komunikacija je zapleten proces, v katerem udeleženci pošiljajo, sprejemajo in interpretirajo sporočila, povezana z določenim pomenom in namenom. Komunikacija pa ni samo to, temveč je edinstven in zelo pomemben dejavnik, ki določa medsebojne človeške odnose. Prevečkrat jo jemljemo za samoumevno, o njej ne razmišljamo ter je ne uspemo ozavestiti.

Besedna komunikacija med starši in otroki je po navadi taka, da starši postavljajo vprašanja svojim otrokom, ti pa se do določene starosti potrudijo, da dajo na ta vprašanja smiselne odgovore. Pogovori med starši in otroki vseh starosti prevečkrat izgledajo bolj kot monologi in otroci pogosto ne doživijo izkušnje, da so slišani. Ključnega pomena torej ni vsebina, temveč predvsem proces. Torej ne to, o čem se pogovarjamo ali prepiramo, temveč kako komuniciramo.

Namesto besednih, neproduktivnih prepirov potrebujemo osebni in stvarni dialog. Ključna beseda v komunikaciji je dialog – pogovorna oblika, ki se v temelju razlikuje od monologa (dva monologa, ki se odvijata na istem kraju ob istem času, nista dialog). Veščine komuniciranja se je mogoče naučiti, potrebna pa je odprtost, zanimanje in angažiranost na obeh straneh.

O tem in še o marsičem bomo spregovorili na seminarju. Vabljeni!

Predavatelji

h

Maja Marc

Sem Maja Marc, univerzitetna diplomirala pedagoginja. Zaposlena sem kot vzgojiteljica in svetovalna delavka v dijaškem domu ter kot profesorica strokovno-teoretičnih predmetov na programu Predšolska vzgoja na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina.  V zasebnem življenju sem partnerica in mama navihanega 4-letnika.

Skrb za duševno zdravje otrok in mladostnikov je moje poslanstvo. V odnos z mladostniki vstopam s pozicije enakovrednosti ter preko dialoga z njimi uspem izvedeti marsikaj: njihove želje, cilje, prepričanja ter tudi dileme, skrbi in strahove. Ugotavljam, da se jih je večina pripravljena odpreti, če jih le vzamemo resno in dobijo občutek, da smo jih slišali. V delu z mladimi uživam predvsem zato, ker so eliksir življenja, ker me velikokrat prisilijo, da si ‘upam’, ker mi pokažejo, da jim je iskreno mar zame, prav tako, kot je meni zanje.

Dodatne informacije

Datum:28.03.2023 - 28.03.2023
}Ura:17:00 - 20:00
Lokacija:Ljudska univerza Ajdovščina, Stritarjeva 1a, Ajdovščina

Za člane Familylabovega vzgojnega kluba velja nižja cena vse do dneva seminarja.
Prijava veljavna ob vplačilu kotizacije.
Dodatne informacije na info@familylab.si

Kotizacija

Kotizacija:
40 € – predprijave do 10. 3. 2023
60 € – prijave po 10. 3. 2023
35 € – cena za člane FL vzgojnega kluba

Prijava na dogodek

Inspirativni seminar: KAKO Z DIALOGOM PODPRETI CELOSTNI PSIHOSOCIALNI RAZVOJ OTROK? (Ajdovščina)

60,00 z DDV

Ni na zalogi

Prijava na dogodek