U
M

Inspirativni seminar: OTROCI Z MOČNO VOLJO – AVTONOMNI OTROCI

13.09.2023 - 13.09.2023

}18:00 - 21:00
Familylab Slovenija, Zaloška 54, Ljubljana
RAZPRODANO!
Nekateri jim pravijo otroci z močno voljo, v šolah jim rečejo težavni ali problematični otroci, znani danski psihoterapevt Jesper Juul pa jih je že pred več kot dvajsetimi leti poimenoval avtonomni otroci. Ti otroci ne marajo ukazovanja, ne marajo manipuliranja, pedagogiziranja in moraliziranja. Zelo so občutljivi na poskuse manipulacije, običajni starševski ukrepi, ki pri drugih otrocih delujejo, pri njih ne. Niso se pripravljeni ukloniti, če ne gre drugače, se raje obrnejo stran od staršev in avtoritet.
J. Juul: ”Obstajajo otroci, za katere je bistvenega pomena, da lahko rečejo ne, še preden lahko rečejo ja. Pravimo jim »avtonomni otroci«, ker so že vse od rojstva bolj samostojni in odločni kot večina drugih otrok. Razločujejo se od večine otrok, ki se z veseljem stopijo s svojimi starši in se rade volje odpovejo svojim mejam za to, da uživajo toplino in skrb. Za njihovo vedênje je značilno predvsem, da so v veliki meri nedovzetni za vse, s čimer starši navadno obsipavajo dojenčke. Pogosto so alergični na telesne stike, za katere niso sami dali pobude, in se umikajo vsakemu odraslemu vedênju, ki ni povsem avtentično in docela brez pedagoške manipulacije. Nekateri otroci se tako obnašajo predvsem doma, drugi pa tudi v vrtcu in šoli.
Za starše so ti otroci huda preizkušnja, saj imajo neprenehoma občutek, da se do otrok ne vedejo prav ali da ti zavračajo njihovo ljubezen.”
Če v zgornjem opisu prepoznavate obrise svojega otroka, vabljeni na inspirativni seminar, kjer se boste z vodjo Familylaba Ivano Gradišnik pogovarjali o tem, kako voditi take otroke in kako živeti z njimi, ne da bi se nenehno počutili frustrirane, nemočne, neadekvatne ali, nenazadnje, kot žrtev.

Seminar po potekal v živo, v Ljubljani.

Predavatelji

h

Ivana Gradišnik

Sem ženska s precej energije, hitrih misli in včasih prehitrega jezika. Po duši aktivistka in idealistka sem v prelomnih letih 1990/91 sklenila, da postanem raziskovalna novinarka. Za slovenske razmere dokaj utopična ideja me je zapustila že v teku študija novinarstva, tako da sem desetletje po diplomi preživela pretežno pred računalnikom kot književna prevajalka, nekaj vmesnih let pa tudi v Rožni dolini kot občasna novinarka na Radiu Študent, kjer sem se v skladu s svojo družbeno-angažirano naravnanostjo pretežno ukvarjala z notranje-političnimi temami ter s še večjim veseljem pokrivala vsebine s področja zdravstva, šolstva in sociale.

Poleti 2008 mi je v roke po naključju padla angleška izdaja Kompetentnega otroka. Kar je sledilo, je bila usoda …

Dodatne informacije

Datum:13.09.2023 - 13.09.2023
}Ura:18:00 - 21:00
Lokacija:Familylab Slovenija, Zaloška 54, Ljubljana

Za člane Familylabovega vzgojnega kluba velja nižja cena vse do dneva seminarja.
Prijava veljavna ob vplačilu kotizacije.
Udeležba omejena na max. 10.
Dodatne informacije na info@familylab.si

Kotizacija

Kotizacija:
50 € – predprijave do 31. 8. 2023
60 € – prijave po 31. 8. 2023
35 € – cena za člane FL vzgojnega kluba

Prijava na dogodek

Inspirativni seminar: OTROCI Z MOČNO VOLJO – AVTONOMNI OTROCI

60,00 z DDV

2 na zalogi

Prijava na dogodek