U
M

Seminar: Igra v naravi – peskovnik učenja za življenje

09.02.2022

}19:30 - 21:00
ZOOM

Otroci so rojeni raziskovalci. V njih tiči znanstven duh, ki želi neprestano spoznavati nova obzorja. Najbolje se učijo iz lastne izkušnje in iz opazovanja drugih. Ko se z drugimi otroki igrajo v naravi, spontano razvijajo sposobnosti, znanja in veščine, ki jih bodo potrebovali v življenju. Med igro otroci skrbijo za svoj motorični, senzorični, kognitivni, emocionalni in socialni razvoj.

Vsak otrok lahko v naravi poišče nekaj, kar ga trenutno zanima, v čemer je dober ali kar mu pomeni izziv. Naravno okolje pomirja in vzpodbuja stik s sabo.
Pomanjkanje proste igre in gibanja pri otrocih lahko vpliva na upad pozornosti, šibkejše telo, slabši občutek ravnotežja, slabšo predelavo čutnih zaznav, slabše razvito domišljijo, nesamostojnost, nekreativnost in težave z odločanjem. Vse to pa so pomembni dejavniki kasnejšega uspeha v šoli in v poklicu.

Kako nam torej pri vzgoji otrok lahko pomaga narava in kakšna je pri tem vloga nas staršev in pedagogov?

* sreda, 09.02. od 19:30 do 21:00
* ZOOM
* posnetek bo na voljo 14 dni.

Prijavi se tukaj -> KLIK!

 

Predavatelji

h

Urša Plešnar

Formalno sem diplomirana sociologinja, vodja seminarjev pri Familylab Slovenija, ter idejna vodja in ustanoviteljica projekta Gozdalnica. Sem tudi mama dveh otrok, starih 8 in 10 let.

Nekateri mi pravijo gozdna vila. To pa zato, ker večino dneva preživim v gozdu, kjer pri strašno resnem delu opazujem najmlajše znanstvenike na svetu – otroke, ki se prosto igrajo. Verjamem namreč, da je igra v naravi eden od najpomembnejših stebrov otrokovega učenja življenjskih veščin. Zato že 9 let vodim projekt Gozdalnica, ki spodbuja prosto igro otrok v naravi. A veš, koliko se lahko naučiš, ko poskušaš otroke le opazovati in se ne vmešavati?

Verjamem, da sta druga dva pomembna stebra zgled in vodstvo odraslih. Tu pa se poleg svojih izkušenj najbolj zanašam na učenje Jesperja Juula. Zadnjih 5 leti kot sodelavka Familylab Slovenija njegovo znanje tudi predajam. Poleg seminarjev, ki sem jih obiskala, so moji največji učitelji otroci – sploh tisti z močno voljo.

Teme, o katerih najraje debatiram, so prosta igra, otroci z močno voljo in kako pristopiti k otroški agresivnosti.

Dodatne informacije

Datum:09.02.2022
}Ura:19:30 - 21:00
Lokacija:ZOOM

Kotizacija

Cena:

* do 31. januarja: 20 eur
* po 31. januarju: 25 eur
* za člane Familylabovega kluba: 15 eur

Na predavanje se prijavi preko prijavnice TUKAJ

Prijava na dogodek

Seminar: Igra v naravi – peskovnik učenja za življenje
Prijava na dogodek