U
M

Spletni seminar: ČEMU SLUŽI SAMOSPOŠTOVANJE IN ZAKAJ SAMOZAVEST NE ZADOŠČA?

08.07.2024 - 08.07.2024

}19:00 - 20:30
zoom

Razvoj otrokovega samospoštovanja ni pomemben, ker bi nam šlo za to, kakšen odnos bo imel otrok do staršev, temveč zato, ker je od tega odvisno, koliko se bo imel rad.” 

Jesper Juul v knjigi Kompetentni otrok 

Zdravo samospoštovanje ni le pomemben pogoj za dobro počutje posameznika in za njegovo sposobnost vzpostavljanja in negovanja zdravih in produktivnih odnosov s soljudmi, temveč je tudi najboljši psihosocialni »imunski sistem«, ki deluje zaščitno, ko se soočamo s katerimkoli izmed okoliščin ali položajev, v kakršnih se v življenju ljudje pač znajdemo, hočeš nočeš (npr. s selitvijo, menjavo šole/službe, ločitvijo, mobingom, različnimi odvisnostmi ipd.). Poleg tega je zdravo samospoštovanje najboljša osnova za učenje in poučevanje.

Otroci razvijajo svoje samospoštovanje pravzaprav v celoti iz sebe. Vsi ljudje se rodimo z zrncem samospoštovanja, ki začne kliti v trenutku, ko se otrok rodi, in nikoli ne neha rasti ter razvijati novih poganjkov in cvetov. Naloga staršev je, da dajo otroku prave spodbude – in da poskrbijo za to, da ne ranijo otrokove osebne integritete. Tega niso zmožni vsi starši, vsekakor pa velja, da lahko tudi ljudje, ki v ključnih letih žal nismo bili deležni takih spodbud, vedno pozneje sami razvijemo večjo mero samospoštovanja – če le želimo in se odrečemo vztrajanju pri starih prejkone destruktivnih vzorcih.

Občutka samospoštovanja ne moremo drugim »dati«, lahko pa jim pomagamo, da ga začnejo razvijati – in za to ni nikoli prepozno!

Spletni seminar vodi vodja slovenskega Familylaba, Ivana Gradišnik.

 

* Za vse, ki se seminarja ne boste uspeli udeležiti v živo, bo posnetek na voljo do konca tedna (7. 7. 2024)

*** —> Ivanin dodatek in sprememba: Včerajšnje srečanje je odpadlo, ker na zoom ni prišel prav nihče. Posnetka ni, ker se meni zdi preigravat »talking head« v svojo laptop kamero popolnoma nesmiselno. Takih »tehničnih« monoloških predavanj je na spletu vse polno in dodajat še enega bolj ali manj sterilnega ni in ne bo v mojem slogu, tega mi moja integriteta preprosto ne dopušča. Če pa si za hec dovolim navezat še malo na včerajšnjo nesojeno temo: moja samozavest je dovolj napihnjena in dovolj sem naduta, da bi seveda lahko izpeljala en tak monolog – toda problem je moje samospoštovanje  , ki sicer ni enormno, je pa vseeno dovolj veliko, da mi ne dopušča take poteze, ker bi bila ta preveč v nasprotju s tem, kar mislim, da je dobro in smiselno in v skladu z mojimi nameni, vrednotami in prepričanji.

Zato po prespani noči ponujam naslednje:

  • V ponedeljek, 8. 7., od 19h do 20:30 bom še enkrat na zoomu …  in to bo moje zadnje zoom srečanje s starši v takšni režiji v karieri. Posnetka ne bo.

Predavatelji

h

Ivana Gradišnik

Vodja Familylab Slovenija

Dodatne informacije

Datum:08.07.2024 - 08.07.2024
}Ura:19:00 - 20:30
Lokacija:zoom

Kotizacija

25 € – redna cena

Prijava na dogodek

Spletni seminar: ČEMU SLUŽI SAMOSPOŠTOVANJE IN ZAKAJ SAMOZAVEST NE ZADOŠČA?

25,00 z DDV

36 na zalogi

Prijava na dogodek