U
M

Kaj otroci zares potrebujejo …

… in česa ne?

Je to, kar počnemo, ko mislimo ali verjamemo, da »vzgajamo«, res tudi »vzgojno«? In ali je to, kar pojmujemo kot »vzgojno«, res tudi za otroke koristno in dobro?

Večina tega, kar odrasli počnemo v imenu »vzgoje« in »vzgojnosti«, je v resnici nepotrebno, neproduktivno ali celo škodljivo. Kajti bolj kot dejanskim eksistencialnim potrebam otrok služi potrebi odraslih, da bi se počutili čim bolj koristne in vredne, ne glede na to, ali je to res, obenem pa čim bolj ognili frustraciji in bolečini.

Vendar to preprosto ni mogoče, niti ni zdravo, zato se načeloma ne obnese – ali pa se vsaj ne obnese dobro.

Kaj naj torej starši počnemo in kako naj ravnamo oziroma živimo s temi svojimi otroki, da ima to dejansko smisel in je v dolgoročno dobrobit vseh vpletenih v družinski sistem, tako velikih kot malih, s kakovostjo naših odnosov vred?

Zagotovi si mesto na dogodku z Ivano Gradišnik!

20., 21. in 22. november

+ BONUS! 27. november: Q&A z Ivano

 

ZOOM dogodek v ŽIVO*

*preberi drobni tisk čisto spodaj 😉

Kaj je najpomembnejše, kar lahko starši damo otroku?

 

20. november (19h do 20:30)

Postavljanje mej – komu, kdaj, čemu in kako?

»Postavljanje mej je temeljna življenjska veščina, ki se je moramo naučiti vsi. Temeljna konceptualna zmota, ki prinaša veliko težav vsem vpletenim, se skriva v vprašanju, komu postavljamo meje. Predlagam paradigmatski premik oziroma drugo perspektivo, ki pravi, da vsak postavlja svoje meje – določamo torej meje okrog sebe, ne okrog drugih. Ko meje postavljamo na tak način, kažemo otroku, do kod lahko gre. Kažemo pa mu tudi, kdo smo (katera so naša stališča, potrebe, želje, prepričanja, vrednote). Meje so osebna zadeva. Zato tudi ne morejo biti vse enake. Moje meje so drugačne od vaših

(Ivana v reviji Zdravje – klikni TUKAJ za cel intervju)

21. november (19h do 20:30)

Zakaj se ne splača učiti otrok, naj ubogajo?

»Ne nazadnje gre za odločitev o tem, ali želimo otroka učiti ubogljivosti, ali mu želimo dati priložnost, da izgradi trden notranji moralno-etični steber in se nauči – in si upa – sprejemati odločitve po svoji vesti. Ali želimo otroka, ki bo pripravljen ravnati na ukaz ne glede na to, kaj sam misli o nečem, ali pa želimo vzgojiti otroka, ki se bo znal upreti in ravnati drugače, če bo presodil, da je nekaj v nasprotju z njegovo moralo, etiko in vestjo? To je ključno vprašanje, na katerega si moramo kot starši odgovoriti.«

(Ivana v reviji Zdravje; klikni TUKAJ za cel intervju)

22. november (11h do 12:30)

Čemu služi agresivnost in zakaj jo velja vzeti resno?

»Zadnjih dvajset let vlada v vzgoji in izobraževanju kult sreče in zadovoljstva. Vsi bi morali biti srečni in zadovoljni. Še posebej nas motijo tako imenovana »negativna« čustva, sploh težko pa prenesemo pogled na jeznega, agresivnega, frustriranega otroka. In potem na vse mogoče, pa čeprav karseda prijazne in sladkobno pedagoške načine – od preusmerjanja pozornosti do famoznega »odmora« – poskušamo otroka prepričati, naj svojo frustracijo, svoj občutek čim prej zanika, pospravi, polika. Ampak kako naj otrok čustvo integrira, če ga nima priložnosti niti priznati in spoznati? Ja, čustva se je treba naučiti obvladovati. Ampak obvladovati ne pomeni potlačiti, zatirati ali zanikati.«

Ivana v Sobotni prilogi; klikni TUKAJ za cel intervju.)

27. november ob 19h

BONUS DODATEK! Vprašanja in odgovori z Ivano!

Zadnje zoom srečanje bo namenjeno vam. Vašim konkretnim vzgojnim vprašanjem in dilemam.

Do dogodka še

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Prvič sem poslušala Ivano in sem navdušena. Odkrito, jasno in strastno podajanje in pogovarjanje o tematiki, ne “šolsko” predavanje. To mi je všeč.

Nina Š.

Vedno uživam v predavanjih, ki jih vodi Ivana!

Bernarda M.

Ivanino vodenje predavanja je bilo naravnost navdihujoče! 

Maja K.

Zelo mi je blizu Ivanin način predavanja, kjer ni receptov, ampak nas vabi v razmišljanja, samorefleksije in iskanja odgovorov v sebi.

Maša S.

Že zelo dolgo nisem poslušala predavatelja, ki bi znal tako zelo pritegnit s svojim načinom podajanja vsebin.

Nina C.

Predavateljica je podala ogromno konkretnih informacij, ki so zelo dobra iztočnica za nadaljnje delo na sebi, na vzgoji, na odnosu…

Tamara V.

Ivana, ti si carica, hvala najlepša za avtentično in direktno predajo znanja.

Mateja I.

Ivana, top! Bolj kot se zgubiš v temi, več odnesem. 🙂

Klaudija P.

Zagotovi si svoje mesto!

3 dni, 3 predavanja
+ BONUS: Q&A z Ivano

Vstopnica: 33€

S tabo bo:

IVANA GRADIŠNIK

USTANOVITELJICA IN VODJA FAMILYLAB SLOVENIJA

USTANOVITELJICA IN VODJA FAMILYLAB SLOVENIJA

 

Ivana o sebi pravi takole:

”Poleg tega, kar piše v moji predstavitvi na spletni strani, lahko dodam, da rada debatiram in polemiziram in se zanimam tudi za širše družbeno-politično dogajanje.
Nagnjena sem k podajanju t.i. ločenih mnenj glede vsega možnega, ker se mi zdi razmišljati z različnih zornih kotov edino smiselno. Rada se tudi podružim s hčerama in njunimi prijatelji, ker me vedno podučijo o čem novem in zanimivem, o čemer nimam pojma.
Familylab sicer dojemam kot temeljno moralno-etično in filozofsko-eksistencialno držo, zato težko trdim, da počnem v življenju poleg tega še kaj drugega.”

Kaj lahko starši počnemo namesto tega, čemur pravimo »vzgoja«?

Pridruži se Ivani Gradišnik na treh predavanjih!

Vstopnica: 33€

* drobni tisk čisto spodaj:

1. Ivana je totalno nenavdušena nad izvajanjem predavanj in delavnic preko zooma, ker ‘Glej, jaz sem pač dinozaver, to ni in nikoli ne bo enako kot v živo!’.
2. Ima pa nekaj sodelavk, ki pravijo, da dandanes pač ne moreš lepit plakatov pred šole in vrtce, ampak se moraš pojavljat online. In se je tokrat pustila prepričat 🙂
3. Ker noče, da bi vsi prijavljeni računali na posnetek, ampak hoče vsaj zoom publiko v živo (‘če me že silite delat online!’), ne smemo na veliko napisat, da bo na voljo tudi posnetek. … (Ampak ja, posnetek bo, en teden vam bo na voljo za ogled, toliko da veste 😉 )
4. Tale dogodek za tako ceno bo enkrat, edinkrat in nikoli več. Samo povemo.
5. Ker Ivana noče ljudi ‘metat na marketinške fore,’ vam tudi jasno in glasno povemo, da je tale dogodek tako poceni zato, ker je namenjen temu, da jo spoznate in da spoznate njen način dela, ker vas bomo na koncu tega tridnevnega dogodka povabili na ekskluzivni polletni individualni trening** z Ivano Gradišnik. V živo. Seveda. 🙂
(**Mi bi sicer temu rekli coaching … ampak je prepovedala rabo te besede. )
6. Tega citata nimamo kam dat, ampak se nam zdi pa preveč tipično Ivanin stil, da ga ne bi dali nikamor: ”Odločilno za dobro družine ni, kakšna pravila postavimo, temveč kako se vedemo drug do drugega. Odločilno za zdravo in srečno družinsko življenje – ali, rečeno nekoliko manj romantično, za zadovoljujoče sobivanje vseh družinskih članov – je enakovrednost dostojanstva: torej to, v kolikšni meri smo pripravljeni in zmožni spoštovati dostojanstvo vsakega posameznika v družini z otroki vred. Kajti tudi otroci so polnovredni ljudje! Toda pozor, to ne pomeni, da morajo otroci – ali kdorkoli v družini – vselej dobiti ali imeti vse, kadar in kar se jim zahoče. Pomeni pa, da so občutki, čustva, prepričanja, sanje, želje in misli vsakega od družinskih članov enakovredni. Ne enaki, ne enakopravni, temveč po vrednosti enaki.”