U
M

SERIJA WEBINARJEV (PRIČETEK: 20. december 2020)

20.12.2020

}18:00
Preko spleta

Kar naenkrat smo se znašli v popolnoma drugačnem svetu, kot smo ga vajeni. Strah pred boleznijo, skrbi v zvezi s službo in delom, zraven pa vsi otroci doma, kar za nekatere izmed nas pomeni vse v enem in istočasno: delo od doma in hkrati še vrtec in šolanje doma. Ni enostavno. Ne za nas, ne za otroke.

Najbrž se tudi ti sprašuješ, kako preživeti ta čas tako, da poglabljaš, ne pa razdiraš družinske odnose?

Pomaga ti lahko Jesper Juul oziroma znanja, ki nam jih je predal.

V nadaljevanju najdeš nekaj zase, če:
* te otroški bes, jeza, trma in cviljenje vržejo na obrate, pa se želiš naučiti, kako reagirati drugače,
* želiš izvedeti, kako pomagati otroku, da bo bolj odporen, prožen in trdoživ, tudi ko življenje ne bo potekalo gladko,
* si želiš bolj ljubeče odnose, ter manj prepirov, ljubosumja in spotikanja med svojimi otroki,
* se želiš naučiti kako vzpostaviti dober odnos z najstnikom / z otrokom z močno voljo tako, da bo družina prijeten kraj za vse njene člane,
* želiš izvedeti kako ravnati z otrokovimi agresivnimi čustvi tako, da ne bodo škodila niti otroku niti okolici,
* želiš izvedeti, kako postaviti mejo otroku tako, da te bo upošteval, brez da pri tem prizadaneš rane njegovi integriteti.

Vse to in še več lahko izveš v Familylabovih spletnih seminarjih.

Povezavo do vseh spletnih seminarjev v seriji prejmeš na svoj elektronski naslov 20. decembra 2020.
Seminarje si lahko ogledaš v štirih tednih od začetka predvajanja.
(Čas za ogled imaš torej od 20. decembra do
17. januarja 2021.)

 

 

Katere seminarje dobiš?

KO ME OTROK RAZJEZI (pa nočem vpiti nanj)!
(Sabina Adanič)

Velikokrat nas otroški bes, jeza, trma, cviljenje vržejo na obrate in nas jeza popolnoma
preplavi. Takrat lahko na zunaj odreagiramo agresivno, kričimo na otroka ali ga celo udarimo.
V trenutku, ko ”pademo ven”, tisti del možganov, ki koordinira naše ravnanje, nima nadzora nad našim
vedenjem. Nobenega smisla nima, da se utapljamo v občutkih krivde, pomembno pa je, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja in za kakovost odnosov v družini.
Na seminarju bomo govorili o tem, kaj se skriva za jezo. Kaj se dogaja v našem telesu, ko nas (ali naše otroke) jeza popolnoma prevzame. Kako prepoznamo in morda preprečimo situacije, ki nas vržejo na obrate, ter kaj lahko storimo, da naša jeza ne bo končala na otrokovih ramenih (ali ramenih koga drugega).

KAJ LAHKO NAREDIM, DA BO MOJ OTROK BOLJ ODPOREN, PROŽEN IN TRDOŽIV?
(Darja Barborič Vesel)

Občutek imam, da moj otrok prehitro obupa. Večkrat nima volje in vse mu je pretežko. Sprašujem se, kako ga lahko opremim, da bo bolj trdoživ, prožen in pripravljen na trenutke v življenju, ko ne bo šlo vse po načrtu? Kako naj mu pomagam, da se bo znašel v različnih situacijah? Da ne bo obupal, ampak bo poskušal poiskati rešitev? Da bo sposoben delovati tudi takrat, ko ga bo strah?
Starši v svoji skrbnosti pogosto znižujemo zmožnost prožnosti in trdoživosti pri otrocih. Seveda ne namenoma, pa vendar. Hkrati pa smo ravno mi tisti, ki lahko preko odnosa do otrok močno izboljšamo njihove veščine potrebne za soočanje s težavami in reševanje težav.

KAKO SPODBUDITI DOBRE ODNOSE MED SOROJENCI?
(Erika Plevel)

Imate dovolj prepirov, ljubosumja in spotikanja med lastnimi otroki? Bi želeli v lastni družini občutiti razumevanje in bližino med sorojenci? Uživati ob pogledu nanje, ko se vsaj prenašajo, če že ne uživajo v družbi drug drugega? Harmonični odnosi med sorojenci pogosto niso videti najbolj umirjeni in tihi, niso kot kičaste fotografije na spletu. Starši z več otroki to že vemo. Seveda pa lahko storimo mnogo, da se bodo naši otroci dobro poznali, spoštovali drug drugega, se podpirali med seboj ter ustvarili svoj svet sorojencev. Svet, ki bo ostal poln bližine tudi, ko bodo odrasli in živeli svoja življenja.

OTROCI Z MOČNO VOLJO
(Urša Plešnar & Sabina Adanič)

Počutim se, kot da je moj otrok močnejši od mene! Občutek imam, da me bo čisto nadvladal, če le za trenutek popustim. Bori se za vsako stvar …
Obstajajo otroci, za katere je bistvenega pomena, da lahko rečejo ne, še preden lahko rečejo da. Že vse od rojstva so bolj samostojni in odločni. To so otroci, ob katerih se starši včasih počutimo, kot da so močnejši od nas. Borijo se za vsako stvar in ko se jim zoperstavimo, postane njihov upor še močnejši. Ko poskušamo rešiti probleme tako, kot jih rešujemo z drugimi otroki, problemi ekspandirajo. Vedno želijo imeti kontrolo nad lastnim telesom in življenjem. Ko se nekaj odločijo, jih ne moremo premakniti z nobeno manipulacijo ali grožnjo. Stvari naredijo le, če verjamejo, da so bile njihova ideja …
Nekateri otroci se tako obnašajo predvsem doma, drugi pa tudi v vrtcu in šoli. Za starše so ti otroci huda preizkušnja, saj imamo neprenehoma občutek, da se do otrok ne vedemo prav ali da ti zavračajo našo ljubezen.
Kako se torej postaviti kot vodja in vzpostaviti dober odnos z otrokom, pri katerem nobena manipulacija ne deluje?

KO SE OTROK VEDE AGRESIVNO
(Urša Plešnar)

Agresivnost je nujna in življenjsko pomembna sila, brez katere ne bi bilo življenja. Pogosto je kot lonec na pritisk. Preprosto mora ven, drugače bo vse skupaj razneslo. Pri uravnavanju agresivnosti otrok je ključno, da znamo odrasli s svojo agresivnostjo ravnati zrelo. Res pa je, da potrebujemo ljudje 10-15 let, da – če so pogoji optimalni! – ustrezno integriramo agresivna čustva in se naučimo destruktivno agresivnost transformirati v konstruktivno. Otroci so izkustvena bitja – učijo se skozi izkušnjo, ne skozi pridiganje, moraliziranje, očitanje ali kritiziranje. Zato je najbolj pomembno, da lahko bivajo z odraslimi, ki so dovolj pogumni, da si upajo biti čustveno živi, iskreni in pristni. Tudi v svoji agresivnosti.
Kako lahko otroku nudimo oporo in vodenje pri izražanju agresivnih čustev, pri tem pa poskrbimo tudi za razvoj empatije in dobrega odnosa do soljudi?

NAJSTNIKI – KAKO (PRE)ŽIVETI Z NJIMI?
(Barbara Brinovec Pribaković)

Čeprav se nam naši otroci ob vstopu v najstništvo vedno bolj izmikajo in nam na vse pretege kažejo, da hočejo sami upravljati s svojim življenjem, nas še vedno potrebujejo, vendar v drugi vlogi in na drugačen način kot prej.
Če hočemo z njimi ohraniti dober odnos, ki zanje predstavlja enega najpomembnejših temeljev za to, da bodo uspešno prebrodili to zahtevno obdobje, se moramo sprijazniti s tem, da otrok ne moremo več zaščititi, vzgajati in spreminjati. O tem, kaj pa lahko naredimo za dober odnos z najstnikom se bomo pogovarjali na spletnem seminarju.

KAKO OTROKU POSTAVIM MEJO, DA ME BO VZEL RESNO?
(Ivana Gradišnik)

Eden najpomembnejših razlogov, zaradi katerih morajo starši postaviti meje in uporabiti svojo moč, je ta, da otroci sami ne vedo, kaj potrebujejo – oziroma tega ne znajo ne opredeliti ne izraziti.
Kadar starše vodijo otrokove želje, so otroci osamljeni in nesrečni.
Nima smisla dovoliti, da družinsko življenje upravlja otrokova želja. Če se otroku izpolni vsaka želja, je velika verjetnost, da bo izgubil najnujnejše: tesen stik z odgovornimi odraslimi ljudmi.
Kako torej postavljati otroku meje, na tak način, da ne prizadanemo njegove integritete?
In kaj takrat, ko nas otroci kljub vsemu ne upoštevajo?

Dodatne informacije

Datum:20.12.2020
}Ura:18:00
Lokacija:Preko spleta

Paket spletnih seminarjev, ki si jih lahko ogledate v roku 28 dni.
(Od 20. decembra do 17. januarja 2020)

Če želite kupiti le posamezni seminar, kliknite TULE

Kotizacija

Praznična cena paketa 7 spletnih seminarjev: 90€

Prijava na dogodek

SERIJA WEBINARJEV (PRIČETEK: 20. december 2020)

140,00 z DDV

Ni na zalogi

Prijava na dogodek