U
M

Stari starši med tradicijo in prihodnostjo

O odnosu med starimi starši, starši in vnuki

Vnuki v življenje starih staršev prinesejo najprej radost ob spoznanju, da se življenje nadaljuje. Mnogi preko vnukov ponovno navežejo pristnejše stike s svojimi otroki, mnogi uživajo v preživljanju prostega časa z otroki in vnuki, nekateri pa v sobivanju z vnuki rastejo in celo najdejo samega sebe.

Rojstvo vnuka pa prinese starim staršem tudi nove obveznosti in včasih celo skrbi. Zaradi spremenjenih družbenih razmer (daljšanje delavnikov, pomanjkanje mest v vrtcih, ločitve staršev) postanejo mnogi stari starši in drugi starejši vzgojitelji mlajši generaciji vse pomembnejša opora pri vzgoji otrok. Odnos z vnuki, ki je bil v prejšnji generaciji večkrat omejen na »nedeljske obiske«, se s skupnega preživljanja prostega časa (ponovno) razširja na skupno vsakodnevno sobivanje otrok in starih staršev oziroma starejših vzgojiteljev.

Stari starši se pri tem velikokrat sprašujejo: Kakšni pravzaprav so današnji otroci? Kakšne so primerne »vzgojne metode« v sodobnem času? Ali in do kakšne mere naj v svojem odnosu do vnuka upoštevam mnenje in želje njegovih staršev? Kako uspešno voditi otroka na njegovi poti do odgovornosti? …