U
M

Avtentičnost

21.06.2021 | Familylabovci pišejo

Piše: Barbara Brinovec Pribaković

 

“Avtentičnost je sposobnost,
da smo iskreni in verodostojno
izražamo sami sebe.”

Jesper Juul

 

Avtentičnost je prijazna in ljubezniva samo takrat, ko se zares tako počuti. Ko je nestrpna, jezna ali naveličana, to pove in si ne nadeva nasmeška, ki bo prikril nezadovoljstvo. Prizadeva si za jasnost in transparentnost.

Hoče in zna se izraziti. Postavlja meje, zagovarja vrednote in se zaveda svoje odgovornosti.

Avtentičnost ni vedno obvladana in uglajena, pač pa ima marsikdaj ostre robove, povzdigne glas, postane nerazumna in polna čustev. A je topla, pristna in jasna. Skregana je z vljudnostnim govorom in se najbolje izraža v osebni govorici.

S svojim glasom podarja dostojanstvo, vrednost in spoštovanje drugemu, pa naj je odrasli ali majhen otrok.

Marsikdaj ne ustreza pričakovanjem in standardom, uživa pa v medsebojni raznolikosti, edinstvenosti in presenetljivosti.

Avtentičnost je pogumna. Pogosto tvega – na primer, da bo pred otroki sestopila s prestola avtoritete, prizadela partnerja ali naletela na zavrnitev. Dovoli si biti ranljiva in pred drugimi razkriti svoje mehke dele. Vsemu navkljub se izrazi, saj le tako ustvari toplino in bližino.

Lahko sproži konflikt, a ga je edina zmožna tudi rešiti.

Je gola resnica, ki lahko vodi v neznano.

Včasih se nanjo spomnimo šele po tem, ko smo preizkusili že vse druge možnosti.

Avtentičnost je zahtevna, saj potrebuje voljo in moč za raziskovanje in preseganje sebe. A prinaša olajšanje, saj nam pomaga odlagati bremena in spone lepega vedenja, ki smo si jih nadeli, da smo kot otroci lahko preživeli. Čaka na nas in se bo z veseljem odzvala na naša vprašanja: ‘Kdo zares sem? Kaj čutim? Kaj hočem?…’ ter se nam pomagala izraziti.

Včasih je kontroverzna. Zmožna je naravnost izreči tako nezaslišane stavke kot so ‘Tega ne bom naredila, ker se mi ne da!’, ‘Niti malo mi ni všeč, kar si oblekla!’ in ‘Zdajle te prav sovražim!’. Sposobna je priznati: ‘Ne vem, kaj naj naredim! Rabim pomoč!’

Prepletena je z enakovrednostjo, integriteto in osebno odgovornostjo, neločljiva je od osebne govorice in samospoštovanja.

Avtentičnost je blagodejna. Odrešuje nas nenehnega lovljenja vloge idealnih mame in očeta. Dovoli nam odložiti prizadevanja za popolnost in samo biti to, kar smo. Zanjo je dovolj dobro potovati skupaj s svojimi bližnjimi skozi življenje dan po dan, odkrivati, kdo smo, in skupaj rasti.

Avtentičnost je globoko človeška.

Kot ena izmed četverih temeljnih Familylabovih vrednot nam pomaga prizemljiti se v sebi in se povezati z ljudmi okrog sebe v času, ko se zunanji videz, površen vtis in zaigran nastop zdijo pomembnejši kot kdajkoli. Tudi v starševstvu.

0 komentarjev

Oddaj komentar

Morda vas bo zanimalo tudi

Poslušam te

Piše: Barbara Brinovec Pribaković Rada se pogovarjam s svojimi otroki. V življenju z najstnikom in dvema skoraj odraslima hčerama se mi zdi vsak...

Dialog z najstnikom

Piše: Barbara Brinovec Pribaković Mladostniki so predani raziskovanju tega, kdo so, kdo želijo postati in kako hočejo živeti. Leta so nas gledali,...